Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rozsáhlé požáry mohou narušit kvůli škodlivému vzduchu průběh Australian Open, ve hře je odložení zápasů

Rod Laver Arena je hlavním kurtem na Australian Open. foto: Reuters

Melbourne - V případě, že kvalita vzduchu přesáhne v indexu posuzování hranici 200 , mohou být zápasy grandslamového Australian Open přeloženy. V současnosti je v Melbourne hodnota 213, která je považovaná za velmi nezdravou.
  5:00

Rozsáhlé požáry v Austrálii zabily nejméně 24 lidí, premiér Scott Morrison varoval, že požáry mohou trvat i měsíce. Od loňského října oheň sežehl již více než pět milionů hektarů země.

Viditelnost v Melbourne, které hostí tento rok úvodní grandslam roku, je podle Victoria’s Meteorology v některých částech města a okolních oblastech menší než 1 km. Index kvality ovzduší dosáhl během pondělí hodnoty 213, přičemž hranice nad 200 je považovaná za silně nezdravou.

Austrálii sužují ničivé požáry

„Zdraví hráčů,fanoušků a personálu bude vždycky prioritou. Máme odborníky, kteří analyzují všechna dostupná data a pravidelně konzultují s turnajovými funkcionáři. Hovoříme také se zdravotnickým personálem, abychom věděli, jestli zápasy případně odkládat,“ řekla ředitelka turnaje Craig Tiley.

Kvalifikace na Australian Open začíná v úterý 14. ledna, hlavní soutěž odstartuje o šest dnů později.

Vlna solidarity

Na turnaji ATP Cup, který se odehrává v Sydney, Brisbane a Perthu, zatím nedošlo k žádným přerušením, některé fotbalové a basketbalové zápasy byly však zrušeny.

„O život přišli lidé i zvířata, bylo poničeno spoustu domů, je to ohromně smutné období pro Austrálii. Bude těžké, aby se postižené oběti postavily zpátky na nohy. Naším čílem je, aby tenis hrál důležitou roli tam, kde může pomoci tomuto zahojení,“ tvrdí Tiley.

Lleyton Hewitt vtipkuje během ATP Cupu s Nickem Kyrgiosem.

Do boje tak zavelel domácí rebel Nick Kyrgios. Australský tenista vyzval k pomoci obětem rozsáhlých požárů, které v posledních týdnech sužují jihovýchod Austrálie a vyžádaly si řadu lidských životů, za každé eso, kterého dosáhne na australských turnajích, věnuje postiženým 200 australských dolarů (3155 korun).

Záhy se k němu přidali tenisoví krajani Samantha Stosurová, John Millman, Ashleigh Bartyová či Alex de Minaur. Výtěžek podpoří i exhibiční utkání, které již Kyrgios s australským svazem naplánovali na 15. ledna.

K této iniciativě se přidala i například Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Novak Djokovič, Maria Šarapovova a spousta dalších. Zda se Australian Open odehraje v tradičním termínu tak zůstává stále ve hvězdách.

Jedno je ale více než jasné, sport zde musí jít stranou.

Autor: