Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Roztomilý sběrač i zvědaví fanoušci za plotem. V Praze probíhá nevšední tenisová sešlost

Petra Kvitová netradičně s rouškou. foto: Reuters

Praha - Když tenistka Petra Kvitová s vypětím sil doběhla míček a z prekérní pozice vypálila forhendový prohoz po lajně, podvědomě očekávala hlasitou odezvu obecenstva. Na jiném podniku a v jiných časech by se patrně tleskalo aspoň deset vteřin. V utkání s Barborou Krejčíkovou na turnaji O pohár prezidenta ČTS v Praze však žádné burácení nepřišlo.
  8:43

Pouze malý sběrač, který byl zrovna mimo službu a přes plot zblízka sledoval dvojnásobnou grandslamovou šampionku v akci, uznale poznamenal: „Hezky!“ Kvitovou tím potěšil i dojal. „Byl roztomilý. Tak jsem mu řekla: Děkuju!“

Klání na Spartě je vskutku nevšední, jako ostatně celá doba koronavirová. Osm žen a osm mužů si na něm na jednu stranu libuje:

Konečně aspoň nějaké zápasy.

Náš svět ožívá.

Díky za tu šanci!

Zároveň se dámy a pánové s raketami diví, kolik věcí se liší od obvyklých pořádků.

Petra Kvitová netradičně s rouškou.
Tenisový turnaj O pohár prezidenta ČTS, 26. května 2020 v Praze. Petra Kvitová...

Trenéři přihlížejí s rouškami na tváři. Nosí je i sběrači, kteří navíc chytají míče do rukou oblečených v bílých rukavicích. Pod rozhodcovskou rozhlednou vedle ledničky s nápoji stojí nádoba s dezinfekcí. Reportéři jsou opodál rozsazeni na židličkách s dvoumetrovými odstupy.

Třebaže na dvorcích scházelo jiskření i ostré soutěžení o body do žebříčků a štědré odměny za vítězství, Kvitová a spol. se snažili.

Ač po dvouměsíční přestávce nejsou v kdovíjaké formě, tenisové „přáteláky“ neodflákli.

Přiznávali ovšem, že jim při výkonu povolání zoufale chyběli diváci, zanícení příznivci - fandící a tleskající.

Zakřiknutě působili taky koučové, kteří jinak ve zvlášť napínavých momentech vyskakují na nohy, křičí a zatínají pěsti.

Petra Kvitová v utkání proti Barboře Krejčíkové.

Jenže v tichu panujícím v domáckém prostředí ve Stromovce se nikterak neodvázali. Občas spíš jen hlesli: „Hezky. Dáš to. Jedeš!“

Kvitovou, jež si oblékla šaty původně určené pro Roland Garros, párkrát napadlo, že by se povzbudila. Už už se jí dralo hrdlem její ryčné „Pojď!“

„Ale na poslední chvíli jsem se zasekla,“ líčila své myšlenkové pochody po výhře 7:6, 6:2.

V semifinále se ve středu na modrém betonu střetne s Kateřinou Siniakovou. Druhou dvojici tvoří Barbora Strýcová s Karolínou Muchovou.

Mezi muži na antukové scéně vypadli zkušení Lukáš Rosol s Jiřím Veselým, pročež se o titul poperou mladíci Michael Vrbenský, Jiří Lehečka, Zdeněk Kolář a Vít Kopřiva.

Turnaj pomáhá zahnat sportovní nicotu, kterou svět zamořila pandemie. Přispěje na dobročinné účely. Stal se částečně i společenskou událostí. Bohužel se ho nesmí zúčastnit veřejnost. Někteří zvědavci tudíž natahovali krky a stavěli se na špičky, aby z ulice přes plachty natažené na plotu viděli pár výměn.

Dovnitř byli vpuštěni pouze akreditovaní hosté hráčů, členové jejich týmů, sponzoři a novináři.

Jelikož se v úterý umoudřilo předtím tak nevlídné počasí, v zákulisí se v růžové soupravičce mohla batolit dcera Jiřího Veselého doprovázená maminkou Denisou a psíkem Leem. S kočárkem a malou Isabellou se přišla podívat bývalá skvělá deblistka Andrea Hlaváčková.

Podavačka míčků v ochranných rukavicích.

Z terasy přihlížel daviscupový hrdina Radek Štěpánek. Aspoň na chviličku se stavil hokejový idol Dominik Hašek. Olympijský šampion Lukáš Krpálek sledoval partii Kvitová - Krejčíková s manželkou Evou na klíně.

Profesionálové, zvyklí na hektické kočování po světadílech, po měsících nezvyklého lelkování vděčně přijali pozvánku do svého přirozeného prostředí. V klubu, na nějž se celý den snášelo bílé chmýří ze stromů, se vřele zdravili hráči, jejich příbuzní, trenéři, žurnalisté, rozhodčí, manažeři.

Zatímco mladší účastníci se na utkání chystali se vší zodpovědností a zaháněli trému, ti zkušení brali klání s lehkým nadhledem.

Když veteránka Strýcová mašírovala na dvorec před zápasem s dorostenkou Lindou Fruhvirtovou, zvesela hlásila: „Máma jde!“

Muchová si po triumfu nad Kristýnou Plíškovou oslavně „pinkla“ s koučem Davidem Kotyzou jedním prstem. Na spolupráci se s ním domluvila před březnovým turnajem v Indian Wells. První partii, byť zvláštní, s ním podstoupila až nyní.

A ač situace v branži nevypadá zrovna jásavě, doufá, že společné zážitky budou rychle přibývat.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...