130 let
Martin Ručinský.

Martin Ručinský. | foto: Lidové noviny

Ručinský: Bude mě mrzet, jestli spálí můj dres

Sport
  •   11:34
PRAHA - Zrádce. I tak bývá útočník Martin Ručinský (37) označován litvínovskými fanoušky. Ti nemohou olympijskému vítězi z Nagana odpustit, že letos v létě nezamířil z NHL do mateřského klubu, ale do Sparty.

Extraliga se dá letos nazvat ligou olympijských šampionů. Sejde se v ní totiž dvanáct naganských vítězů. Myslíte si, že velká jména českého hokeje dokážou do ochozů přitáhnout diváky? 
Takhle bych se na to nekoukal. Už nám není pětadvacet, ale ti kluci co se do extraligy vrátili, mají pořád týmům co dát. A snad budeme zajímat i diváky. Věřím, že třeba Martin Straka v Plzni lidi přitáhne.

Je pár dní před startem extraligy. Voláte si se svými kamarády Robertem Reichlem či Martinem Strakou a hecujete se?
Ani ne. S Martinem Strakou si ale občas po telefonu promluvím. Má toho však dost, když je teď ten generální manažer. 

Vy i vaši kolegové z Nagana máte v Česku výbornou pověst. Neobáváte se, že byste o ni mohli v extralize přijít podobně jako v minulé sezoně Petr Nedvěd?
Stát se může cokoliv. Pokud byste ale nad podobnými věcmi uvažovali už před začátkem sezony, tak by to byl začátek konce. Pro mě je Petr Nedvěd i nadále vynikající hokejista, který měl loni smůlu.

S přípravou musíte být spokojen, ne? Na rozdíl od Martina Straky jste dal několik branek a nasbíral i pár nahrávek...
Já ve Spartě ale nejsem od sbírání bodů. V přípravě se mi sice dařilo, ale o „Stráču“ strach nemám. Ten bude po ledě lítat ještě v padesáti a stejně bude dávat góly. Přípravu bych moc neřešil, ostrý start nás čeká až v úterý.

A vy zavítáte do Litvínova, kde jste hokejově vyrůstal. Už vám chodí nějaké SMS?
Zatím ne a ani mi nikdo nic neřekl do očí. Do Litvínova přitom jezdím, mám tam rodinu i přátele. A ti mému rozhodnutí o přestupu do Sparty rozumí. Chápou, že nechci denně dojíždět dvě stě kilometrů.

Co chápou vaši nejbližší, nechápou asi litvínovští fanoušci. Ti prý chystají na úterý spálení vašeho litvínovského dresu...
Zatím nevím, co se v Litvínově bude dít. Pokud opravdu zapálí můj dres, tak to rozhodně nebude příjemný pocit. Zamrzí mě to, ale nic s tím neudělám. Co budou fanoušci dělat, to je čistě jejich věc.

Budete mít vůbec chuť zvednout zrak od ledové plochy nahoru a podívat se na diváky?
Budu. Hlavně se ale budu soustředit na svůj vlastní výkon.

Nepřibouchl jste si přestupem do Sparty tak trochu dveře v Litvínově? Třeba jste tam mohl v budoucnu působit v nějaké manažerské roli....
Litvínov je v dobrých rukou. Robert Reichel i Jirka Šlégr tam odvádí fantastickou práci. Postavili klub na nohy, není tedy ode mě třeba žádné pomoci. Navíc už pět let žiju v Praze a cítím se tu doma. A budoucnost zatím neřeším.

Autor: Vojtěch Gibiš