Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vítková dojela ve sprintu osmá, Landová po životním výkonu desátá

Sport

  16:13aktualizováno  16:43
RUHPOLDING/PRAHA - Po čtyřech závodech v řadě, kdy české biatlonistky stály na stupních vítězů, z nich tentokrát „sestoupily“, přesto o sobě opět daly vědět. Vítková, nejrychlejší běžkyně ze všech, obsadila ve sprintu v Ruhpoldingu 8. místo. Desátá byla v nejlepším závodě kariéry Landová. A také Soukalová a Puskarčíková se vešly do Top 20. Senzační vítězkou je Norka Hornová.

Veronika Vítková vyhrála 7,5 km sprint v Oberhofu. foto: ČTK/AP

Na trati, zprvu krásně tvrdé, pak přece jen poznamenané silným oteplením, předvedla Veronika Vítková s číslem sedm famózní běžecký výkon.

První běžecké kolo - absolutně nejrychlejší čas.

Druhé kolo - opět nejrychlejší, i před Mäkaräinenovou a Domračevovou.

A celkově - první čas dne, o tři vteřiny před tak rychlou Finkou.

Jen kdyby ta střelba spolupracovala. Vleže jedna rána mimo, vstoje dokonce dvě. Výraz v obličeji po druhé položce byl výmluvný: Tohle se mi tedy nelíbilo. Ovšem energii do běžeckého představení ji ani tyto chyby neubraly. V cíli porážela Vítková i řadu kvalitních biatlonistek, které nezaznamenaly při střelbě ani jednu „minelu“.

Překvapivá vítězka Fanny Hornová.
Běloruska Darja Domračevová.
Tři nejlepší. Zleva: Darja Domračevová, Fanny Hornová, Tiril Eckhoffová.
Gabriela Soukalová na trati v Ruhpoldingu.

Dokonce i Dorothea Wiererová, žena v červeném trikotu vedoucí závodnice disciplíny, se nedostala ve výsledkové listině před nejlepší Češku, ačkoliv na kontě měla Italka jen jednu chybu, na rozdíl od tří v podání Vítkové.

Mezi hrdinky dne se zařadila Jitka Landová. Zatímco při štafetě hrála na střelnici trenérům na nervy, tentokrát tam byla neomylná!

Ze stojky odjížděla sedmá, na posledním kole dřela a v cíli vydřela své první umístění v Top 10 v životě, desátou příčku! Odměnou je pro ni i vstupenka do nedělního závodu s hromadným startem, v němž se představí 25 nejlepších žen z pořadí Světového poháru a navrch také pět dalších závodnic podle pořadí sprintu.

Gabriela Soukalová, která loni zažila v Ruhpoldingu vítězný double, předvedla po jedné chybě vleže i vstoje a v závěrečném kole si zjevně hrábla na dno sil. Předlouho se pak v pokleku na sněhu vydýchávala. Při konečném účtování z toho bylo v součtu se šestým běžeckým časem dne 13. místo.

Jediný terč minula „čarostřelkyně“ ze štafety Eva Puskarčíková a ujížděla si pro 18. místo. Na jedinou příčku se tak přiblížila ke svému dosavadnímu pohárovému maximu z Östersundu.

Sečteno a podtrženo: Sice bez stupňů vítězů či pódia, přesto šlo opět o výborný kolektivní výkon českých žen. „Nenecházím slov, to jsme tu ještě nikdy neměli, aby byla všechna čtyři děvčata takhle krásně naskládaná do 18. místa,“ oceňoval v přenosu České televize i bývalý reprezentant Ivan Masařík.

Blonďatá kráska Eva Puskarčíková.

„Určitě jsme spokojení, celkově jsou to krásné výsledky,“ komentoval trenér Zdeněk Vítek. „Bohužel, Verča sice měla nejrychlejší běžák, ale škoda těch chyb ve střelbě. Trošku na to tlačila víc, než bylo potřeba.“

Senzací skončil souboj o prvenství. Ujížděla si totiž pro ně Fanny Hornová, doposud v kariéře nejlépe sedmá v klání Světového poháru.

Norka sestřelila všech deset terčů a vyjížděla ze stojky první, s náskokem 11 vteřin. Také pro ni byla obtížná trať v závěru vyčerpávající, tělo tuhlo, sil ubývalo, náskok před průběžně vedoucí Darjou Domračevovou se smrskával, ale nakonec vydržel!

Tři vteřiny Norce zůstaly, poprvé ovládla závod Světového poháru a po krajance Eckhoffové zařídila druhé vítězství norských žen v sezoně.

Závod SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo)

Ženy - sprint (7,5 km): 1. Hornová (Nor.) 21:07,4 (0 trestných okruhů), 2. Domračevová (Běl.) -3,4 (0), 3. Eckhoffová (Nor.) -9,3 (1), 4. Valj Semerenková (Ukr.) -21,0 (0), 5. Laukkanenová (Fin.) -22,7 (1), 6. Hildebrandová (Něm.) -28,6 (0), 7. Mäkäräinenová (Fin.) -32,0 (2), 8. Vítková (ČR) -41,2 (3), 9. Wiererová (It.) -43,3 (1), 10. Landová -50,9 (0), ...13. Soukalová -1:00,8 (2), 18. Puskarčíková (všechny ČR) -1:15,7 (1).

Průběžné pořadí SP (po 11 z 25 závodů): 1. Mäkäräinenová 522 b., 2. Domračevová 440, 3. Valj Semerenková 409, 4. Wiererová 395, 5. Vítková 379, 6. Hildebradová 342, ...9. Soukalová 286, 36. Landová 95, 38. Puskarčíková 91.

Autor: