Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ruské biatlonistky vyhrály i bez dopingové hříšnice

Sport

  14:29
SAN SICARIO (Itálie) - Ruská biatlonová štafeta ve složení Anna Bogalijová, Světlana Išmuratovová, Olga Zajcevová a Albina Achatovová suverénně vyhrála olympijský závod na 4x6 kilometrů.

Albina Achatovová z Ruska se chystá na střelbu ve stoje. foto: Herbert KnosowskiAFP

Na druhém místě skončily v San Sicariu obhájkyně prvenství z předchozích dvou her Němky, třetí byla Francie. České štafeta Kateřina Holubcová, Lenka Faltusová, Magda Rezlerová a Zdenka Vejnarová obsadila 13. pozici z osmnácti startujících týmů.

Mistryně světa Rusky zvítězily navzdory tomu, že jim štafetu nerozbíhala jako obvykle Olga Pylevová. Dopingovou hříšnici, jež měla pozitivní test a po dvouletém trestu ukončila kariéru, však plně nahradila Bogalijová.

Nové olympijské vítězky, které napodobily své krajanky z Lillehammeru 1994, dnes zdobila především střelba. Ze čtyřiceti pokusů minuly Rusky jen dvakrát a také díky tomu vyhrály s náskokem 50 sekund.

V německé sestavě nedostala poprvé v olympijské historii důvěru Uschi Dislová, jež byla členkou všech štafet od roku 1992, kdy byl týmový závod premiérově v programu pod pěti kruhy.

Paradoxně právě náhradnice německé Sportovkyně roku 2005 Dislové Katrin Apelová připravila Němky o naději na zisk třetího zlata za sebou. Na třetím úseku se jí nevyvedla střelba vestoje, musela absolvovat trestný okruh a její ztráta narostla na nedostižných 70 sekund.

Na bronzové pozici nakonec dovezla do cíle Francouzky úřadující vítězka Světového poháru Sandrine Baillyová, která po závěrečné střelbě ještě předstihla zkušenou běloruskou závodnici Olenu Zubrilovovou.

Češkám se začal rozplývat sen o umístění v první polovině startovního pole již po prvním úseku, kdy nabrala Holubcová v běhu ztrátu a předávala až na patnáctém místě. Kolem tohoto místa se české reprezentantky pohybovaly celý závod, finišmanka Vejnarová nakonec dojela do cíle s odstupem více než osmi minut.

Svěřenkyně Jiřího Holubce si tak pohoršily jak proti posledním olympijským hrám v Salt Lake City, kde byly osmé, tak proti desátému místu z minulého světového šampionátu.  Pro české biatlonistky tak dnešní štafetou olympijské hry skončily. Na programu je už pouze závod s hromadným startem, jehož se zúčastní jen třicet nejlepších závodnic v hodnocení Světového poháru.

Výsledky:
1. Rusko (Bogalijová, Išmuratovová, Zajcevová, Achatovová) 1:16:12,5 (0 tr. okruhů), 2. Německo (Glagowová, Henkelová, Apelová, Wilhelmová) -50,7 (1), 3. Francie (Perettová, Baverelová-Robertová, Becaertová, Baillyová) -2:26,2 (0), 4. Bělorusko -3:07,1 (0), 5. Norsko -3:21,9 (1), 6. Slovinsko - 3:43,2 (0), 7. Polsko -4:16,8 (0), 8. Bulharsko -4:26,2 (0), 9. Čína -5:31,2 (0), 10. Slovensko (Murínová, Pavkovčeková,
Halinárová, Mihoková) -5:43,0 (0), ...13. Česko (Holubcová, Faltusová, Rezlerová, Vejnarová) -8:02,3 (1). 

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...