Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ruské lyžařské hvězdy Čepalovová a Dementěv jsou podezřelí z dopingu

Sport

  20:17
TURÍN - Olympijští vítězové v běhu na lyžích Julia Čepalovová a Jevgenij Dementěv čelí podezření z dopingu. Podle ruských médií neprošli testem na krevní prostředek EPO už při lednovém závodě Tour de Ski ve Val di Fiemme.

Finiš závodu na 30 kilometrů, Neumannová zcela vlevo, uprostřed Čepalovová, vpravo Kowalczyková. foto: AFP

Přistižena byla i další reprezentantka Nina Rysinová, ta pro změnu při mistrovství světa do 23 let ve francouzském Praz de Lys Sommand.

Podle serveru gazeta.ru byl ruský svaz v pondělí písemně informován Mezinárodní lyžařskou federací (FIS) o pozitivních vzorcích zmíněné trojice lyžařů. FIS se prý dozvěděla o případech od antidopingové agentury WADA až v polovině srpna. Prezident Ruského lyžařského svazu Vladimir Loginov oznámil, že od obou elitních reprezentantů obdržel už dříve písemně zprávu o ukončení kariéry.

"Platí ale, že pokud budou shledáni vinnými, budou suspendováni," uvedl Loginov. Rysinová podle něj požádala o provedení analýzy vzorku B.

Dvaatřicetiletá Čepalovová je trojnásobnou olympijskou vítězkou. Vyhrála už v Naganu 1998 závod na 30 kilometrů, o čtyři roky později ovládla sprint v Salt Lake City a naposledy v Turíně byla členkou vítězné štafety. Tam byla také druhá na volné třicítce za Kateřinou Neumannovou.

Šestadvacetiletý Dementěv vyhrál na turínské olympiádě skiatlon a byl druhý v maratonu na 50 km.

Autor: