Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Atleti z Ruska a Běloruska se na světové šampionáty nepodívají

Běloruský desetibojař Vitalij Žuk přistává do písku v dálkařském sektoru. foto: Reuters

Ruští a běloruští atleti byli vyloučeni ze všech vrcholných světových akcí včetně halového mistrovství světa, které se uskuteční koncem března v Bělehradě, a červencového venkovního světového šampionátu v americkém Eugene. Oznámila to Světová atletika.
  20:17

Reprezentanti dotčených zemí se nesmějí zúčastnit ani mistrovství světa chodeckých družstev, které začne už v pátek v Ománu.

Příští týden bude Rada Světové atletiky rozhodovat o pozastavení členství běloruské federace. Ruský svaz je suspendován už od roku 2015 kvůli dopingu. Od té doby závodí na mezinárodní scéně jen vybraní ruští atleti, kteří dostanou přidělený statut neutrálního sportovce. Na vrcholných akcích je jejich počet omezen.

Zákaz se netýká jen sportovců, ale také funkcionářů a členů realizačních týmů. „Svět je zhrozen tím, co Rusko provedlo za podpory a pomoci Běloruska. Světoví lídři se snažili vyhnout této invazi diplomatickými prostředky, ale neúspěšně kvůli neotřesitelné ruské touze vpadnout na Ukrajinu. Bezprecedentní sankce uvalované na Rusko a Bělorusko státy a průmyslem po celém světě se zdají být jedinou mírovou cestou k narušení současných ruských plánů a obnovení míru,“ uvedl v tiskové zprávě prezident Světové atletiky Sebastian Coe.

Trestání sportovců za činy jejich vlády se mu obvykle příčí, ale nyní nevidí jinou možnost. „Je to jiné, protože vlády, firmy a další mezinárodní organizace přijaly sankce a opatření proti Rusku napříč všemi sektory. Sport musí vystoupit a připojit se k těmto snahám, aby skončila tato válka a byl obnoven mír. Nemůžeme a neměli bychom stát stranou,“ doplnil britský funkcionář.

Vyloučení ruských a běloruských závodníků podpořili Renaud Lavillenie a Valerie Adamsová, kteří předsedají komisi sportovců Světové atletiky. „Cítíme solidaritu se sportovci, soupeři a přáteli z Ukrajiny, kteří čelí mnohem větším výzvám, než je jen přerušení tréninku a soutěží. Mají strach o své životy a životy svých blízkých,“ uvedl francouzský tyčkař.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...