Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rusko jásá: Šarapovová vrátila 'dluh' Kvitové

Australian Open

  11:14
MOSKVA - Ruský tisk jásá nad vítězstvím Marie Šarapovové nad Petrou Kvitovou v semifinále grandslamového turnaje Australian Open. Dnešní melbournský úspěch považuje za "splacení dluhu" za loňskou porážku ruské tenistky ve finále Wimbledonu.

Šarapovová a Kvitová. foto: Reprofoto

"Šarapovová přistoupila k zápasu s Kvitovou s nevyřízenými účty. Právě vinou české tenistky loni přišla o vítězství ve Wimbledonu. Později se Ruska utkala s Kvitovou ještě jednou (v Tokiu) a vítězství znovu patřilo české sportovkyni," napsal na své internetové stránce list Kommersant a připomněl výrok Šarapovové, že hrozně nerada s někým opakovaně prohrává.

Za favoritku, "i když velice relativní", byla v Melbourne považována Kvitová. Avšak Šarapovová dokázala ovládnout první set, třebaže její převaha nebyla zřejmá ani na první pohled, ani ze statistik.

"V rozhodujících chvílích byla Šarapovová silnější"

"Přesto v rozhodujících chvílích byla Šarapovová silnější," uvedl komentátor a upozornil, že Ruska dokázala zužitkovat všechny příležitosti prolomit soupeřčino podání, zatímco Kvitova využila ze čtyř šancí jen jednu.

"Bylo by však naivní předpokládat, že tenistka úrovně Kvitové se nepokusí o zvrat. V druhém setu Kvitová hrála agresivněji a Šarapovová na to nedokázala najít odpověď. Ruska neměla ani jednu příležitost se chytit, v jednu chvíli se dokonce zdálo, že se každou chvíli sesype. Ale to se naštěstí nestalo," podotkl Kommersant. Ocenil, že Šarapovové se podařilo tlak ustát a v rozhodující desáté hře třetí sady zasadit soupeřce "smrtící úder".

Šarapovová tak pošesté v kariéře postoupila do finále grandslamového turnaje. Pokud v sobotu zdolá i Bělorusku Viktorii Azarenkovou, znovu vystoupá i na první příčku světového žebříčku, kde naposledy byla před dlouhými 190 týdny.

"Zápas to byl těžký, nervózní, vyrovnaný. Neustále jsem byla pod tlakem, celou dobu jsem musela bojovat o každý bod. Klíčová byla poslední hra, kdy se mi podařilo zkoncentrovat se a vyhrát," citoval Šarapovovou Sovětskij sport. "Samozřejmě jsem byla nervózní, protože i když hraji svůj nejlepší tenis, tak se vždy bojím," dodala.

Server NEWSru.com připomněl, že Šarapovová se s Azarenkovou dosud utkala šestkrát a skóre jejich vzájemných duelů je vyrovnané 3:3.

Autoři: ,