Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Rusko neuznalo kriket jako sport. Mezi povolenými je naopak pétanque, minigolf a šipky

Sport

  14:36
Moskva - Ruské ministerstvo sportu odmítlo zahrnout kriket do svého seznamu oficiálně uznávaných sportů. „Odmítnutí kriketu jako sportu bylo v důsledku chybného zapsání do rejstříku ministerstva sportu,“ uvedl člen Moskevské kriketové federace Alexander Sorokin.

Hráči kriketu během oficiálního utkání. foto: Gabrielle Ludlow Reprofoto

Nařízení bylo vydáno 15. července den po dramatickém vítězství Anglie ve finále MS proti Novému Zélandu.

Mezi oficiálně uznávané sportu v Rusku patří například pétanque, minigolf a šipky.

Historie ruského kriketu začíná v roce 2008, kdy se seniorská reprezentace zúčastnila turnaje ve Walesu, kde prohrála všechny své zápasy. Už o tři měsíce později ale Rusko opanovalo turnaj pořádaný v Česku. První výraznější úspěch přišel roku 2010, kdy dosáhlo ruské mužstvo finále v Makedonii, ve kterém prohrálo. Největším průlomem bylo založení hřiště v Karacharově v Moskvě a jmenování zkušeného trenéra Nica Britze z Jihoafrické republiky, který měl pozvednout rozvoj tohoto sportu. V říjnu 2013 se Rusko zúčastnilo prestižního kriketového turnaje na Maltě a skončilo na 3. místě.

18.července 2019 v 16:23, příspěvek archivován: 21.července 2019 v 13:59

As England celebrates World Cup victory, Russia has decided Cricket isn't a sport. Sports Minister Pavel Kolobkov, wrote "refuse Cricket recognition as a sport," on this Monday memo. Meanwhile, Darts (current world champions Scotland) is classified as a sport in Russia. https://t.co/oynTy4bR1b

Od té doby však přišly pro tento sport v Rusku krušné časy a malá podpora ze strany státu, která vyústila neuznáním kriketu jakožto oficiálního sportu.

Vyloučení z oficiálního seznamu znamená fakt, že kriket nebude mít nárok na jakoukoliv podporu ze strany ministerstva sportu.

„Odmítnutí kriketu na seznamu bylo v důsledku chybného zapsání do rejstříku ministerstva sportu. V příštím roce se budeme znovu ucházet o členství a jsem přesvědčený o úspěchu, “ uvedl člen Moskevské kriketové federace Alexander Sorokin.

Dalším neuznaným sportem v Rusku se stal thajský box.

Autor: