Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Rusko útočí. Odvolalo se kvůli čtyřletému trestu, případ začne řešit sportovní soud

Sport

  11:45
moskva - Rusko se odvolalo proti čtyřletému zákazu účasti na vrcholných sportovních akcích, který mu udělila Světová antidopingová agentura (WADA). Národní antidopingová agentura RUSADA zaslala vedení WADA dopis s vyjádřením nesouhlasu s trestem. Po tomto kroku se nyní případem začne zabývat sportovní arbitrážní soud (CAS).
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Reprofoto

Porušili jste olympijskou chartu, vzkazuje Putin antidopingové asociaci

WADA 9. prosince potrestala Rusko za zmanipulování dat z moskevské laboratoře. 

Rozhodla, že příští čtyři roky nesmí země na olympijských a paralympijských hrách a světových šampionátech vystupovat pod svou vlajkou a se svou hymnou. 

Na vrcholných akcích včetně OH 2020 v Tokiu a ZOH 2022 v Pekingu by se mohli jako neutrální sportovci představit jen ruští závodníci, kteří prokazatelně nemají se systematickým dopingem v zemi nic společného.

Vedení RUSADA následně deklarovalo, že se proti sankcím odvolá. Dnes ředitel agentury Jurij Ganus informoval o odeslání dopisu s formálním nesouhlasem a dalších dokumentů. 

Rusové mají vlastní analýzu, která nesrovnalosti v datech vysvětluje nestabilitou softwaru používaného v moskevské laboratoři a zásahy ze zahraničí.

Verdikt WADA tak bude posuzovat arbitráž. CAS po obdržení odvolání vybere tříčlenný tým arbitrů, kteří pak budou mít tři měsíce na rozhodnutí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!