Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ruský medailista z curlingu má dopingový nález. Stejně jako Šarapovová bral meldonium

Sport

  14:15aktualizováno  15:30
PCHJONGČCHANG - Ruský curler Alexandr Krušelnickij, jenž získal na olympijských hrách v Pchjongčchangu po boku své manželky Anastasie Bryzgalovové bronz v soutěži mixů, byl podle ruských médií pozitivně testován na zakázané meldonium.

Alexandr Krušelnickij měl pozitivní nález na meldonium. foto: ČTK/AP

Byl závislý na alkoholu a chtěl se zabít. Teď má Američan druhou medaili z her

Výprava olympijských sportovců z Ruska potvrdila dopingový nález jednoho ze svých členů, ale bez konkrétního jména.

„Vedení naší delegace dostalo oficiální zprávu Mezinárodního olympijského výboru (MOV) týkající se možného porušení antidopingových pravidel,“ řekl médiím Konstantin Vybornov, mluvčí výpravy neutrálních ruských sportovců.

„Nebudeme zveřejňovat jméno sportovce, dokud nebude otevřen vzorek B, což očekáváme během příštích 24 hodin,“ dodal.

Skipka ruského curlingového týmu Anastasia Bryzgalova

Arbitrážní soud pro sport (CAS) nechtěl případ na dotaz agentury AFP komentovat. Po pozitivním testu A vzorku by mělo k otevření vzorku B dojít v pondělí v Krušelnického přítomnosti. 

„Nic o tom celém nevím,“ citoval curlera deník Sport-Express.

„Alexandr ten lék bral až do roku 2016, než byl zakázaný. Od té doby ne. Na světových šampionátech v letech 2016 a 2017 byl testován a neobjevily se žádné problémy. Doufám, že je to nějaká chyba,“ uvedl trenér ruských curlerů Dimitrij Melnikov.

Mistři světa z roku 2016 Krušelnickij s Bryzgalovovou porazili v úterním zápase o bronz v olympijské premiéře curlingových mixů 8:4 Norsko.

Skipka ruského curlingového týmu Anastasia Bryzgalová.
Alexandr Krušelnickij měl pozitivní nález na meldonium.

Od roku 2016 je meldonium, jež zlepšuje regeneraci a výdrž, na seznamu zakázaných látek. Kvůli jeho užívání dostala distanc na 15 měsíců ruská tenisová hvězda Maria Šarapovová.

Ruští sportovci byli kvůli systematickému dopingu na minulých hrách v Soči vyloučeni ze ZOH v Pchjongčchangu, ale pozvaní sportovci startují v Koreji jako neutrální. 

MOV Rusku přislíbil, že pokud se nedopustí dalších antidopingových prohřešků, bude moci tým při slavnostním zakončení her v neděli 25. února nastoupit s vlastní vlajkou a v národních barvách.

Mezinárodní olympijský výbor uvedl, že pokud bude Krušelnického doping potvrzen, bude se jím zabývat speciální komise pro ruské sportovce. 

„Na jednu stranu je mimořádné zklamání, že zřejmě došlo k užívání zakázané látky, na druhou stranu to ukazuje na efektivitu antidopingového systému na olympijských hrách, jenž chrání práva čistých sportovců,“ uvedl mluvčí MOV.

O první dopingový případ v Pchjongčchangu se postaral japonský rychlobruslař na krátké dráze Kei Saito, jenž neprošel mimosoutěžní kontrolou na diuretikum acetazolamid. 

Testován byl ještě před začátkem her, do soutěží nezasáhl.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...