Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Ruský přízrak zničil i Kvitovou. V semifinále je Zvonarevová

Australian Open

  2:29aktualizováno  8:41
MELBOURNE/PRAHA - I napotřetí to Rusce Vere Zvonarevové vyšlo. Druhá tenistka světa porazila ve čtvrtfinále Australian Open Petru Kvitovou 6:2 a 6:4 a ukončila tak její famózní jízdu prvním grandslamem sezóny. Šestadvacetiletá Ruska zdolala již třetí českou tenistku v řadě - v předešlých kolech porazila Ivetu Benešovou a Lucii Šafářovou. Ruská hráčka se o postup do finále utká s Belgičankou Kim Clijstersovou.

Petra Kvitová. foto: ČTK

Tohle jméno před českými tenistkami nevyslovujte. Vera Zvonarevová na prvním grandslamu sezony - Australian Open - poslala z kola ven postupně tři české tenistky. Tři levoruké hráčky. Tři kamarádky. Na světovou dvojku nenašly postupně recept Lucie Šafářová, Iveta Benešová a ve čtvrtfinále turnaje ani Petra Kvitová.

PETRA KVITOVÁ (25) - VERA ZVONAREVOVÁ (2-RUS) 2:6, 4:6

Esa: 0:1, Dvojchyby: 4:4, Vítězné údery: 17:11, Nevynucené chyby: 28:12, Využití brejkbolů: 3/5 - 6/9, Celkem získaných míčků: 43:63, Čas: 75 minut.

"Chci holky pomstít," hlásala před duelem česká jednička, která v posledním vzájemném duelu Zvonarevovou porazila a dokonce ji vyprovodila z kurtu kanárem. A Ruska jako kdyby to chtěla soupeřce vrátit i s úroky...

Úvodních patnáct minut zápasu narůstalo skóre ve prospěch ruské hráčky kosmickou rychlostí, stejně jako počet nevynucených chyb na straně české naděje. Za stavu 0:4 sice Kvitová sebrala Rusce podání a vyhrála i to své - poprvé v zápase - nicméně následně prohrála další dva gamy a za 29 minut bylo vymalováno - 2:6.

Hrůzostrašný úvod zápasu se opakoval i ve druhém setu. Zvonarevová rychle vedla 3:0 a vypadalo to na debakl. Jenže následně zkolabovala v hledišti jedna z divaček a Rusku, která hrála s černou stuhou na kšiltovce na počest obětem pondělního atentátu na moskevském letišti, další mimosportovní nepříjemnost rozhodila.

Petra Kvitová.

Marně žádala přerušení hry. Nedočkala se. Kvitová její nekoncentrovanost využila, začala konečně předvádět svůj agresivní tenis a snížila na 2:3. Když pak při svém servisu utekla ze stavu 0:40 a prolomila naopak podání soupeřce, vypadalo to na další famózní obrat mladé Češky.

"Nejde hrát stále stejně dobře celý zápas. Měla jsem tam výpadek vinou těch okolních vlivů a Petra toho dokonale využila. Jsem ale hrdá na to, jak jsem se dokázala vzpamatovat," řekla po zápase Zvonarevová. Pýcha byla na místě. Následující tři gamy totiž opět patřily houževnaté Rusce a po dlouhém forehandu Kvitové mohla zvednout oslavně ruce nad hlavu.

Vera Zvonarevová.

"Byl to těžký zápas. Petra se ohromně zlepšila. To, že jsem hrála předtím s Lucií a Ivetou, které jsou také levačky, mi moc nepomohlo. Ony míčům dávají větší faleš, než Petra. Musela jsem ze sebe vydat maximum," pochválila světová dvojka českou kometu, která si vysloužila několikrát obdiv fanoušků, komentátorů i odborníků.

Výkon u protinožců vynese Kvitovou příští pondělí s největší pravděpodobností až do elitní světové dvacítky, což je příslib do dalších měsíců. Zvonarevová, která se stala první přemožitelkou Kvitové v letošní sezoně (ta měla dosud zápasovou bilanci 9:0), naopak dál sní sen o prvním grandslamovém titulu kariéry a posunu na pozici světové jedničky.