Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ruský tisk označil výkon svých sportovců za 'Šrot' 2010

Vladimír Putin

  12:18aktualizováno  14:15
MOSKVA - Jako fiasko hodnotí ruský tisk bilanci své olympijské výpravy na Vancouveru a předvídá změny v ruském sportu, aby sborná nepohořela i za čtyři roky na olympiádě v Soči. V Kanadě prý Rusové zaujali hlavně hlučnou zábavou v Ruském domě, kde tekl alkohol zdarma.

Kanadská radost po šestém gólu. foto: Reuters

"Naši sportovci v Kanadě vybojovali nejmenší množství zlatých medailí za celou historii olympiád," konstatoval list Izvestija, který ještě před hrami zveřejnil "tajný medailový plán" na 27 až 31 umístění na stupních vítězů, včetně sedmi až jedenácti prvenství. Rusko se ale se třemi zlaty, pěti stříbry a sedmi bronzy nedostalo ani do první desítky v pořadí zemí.

VANCOUVER JSME SLEDOVALI ON-LINE

"Neposuzujme zápornou bilanci jako národní ponížení," nabádá v listu Vremja novostěj ministr sportu Vitalij Mutko. Olympiádu prý Rusko "prohrálo" už v roce 2002, kdy do programu byly zařazeny nové sporty, ale země je s to soupeřit jen v 30 z 86 disciplín. A k tomu se v 90. letech rozpadl systém přípravy sportovců. Podle ministra je však lepší vancouverský výsledek, než se bát dodatečných diskvalifikací kvůli dopingovým skandálům jako v minulosti.

Sport-Express sportovce nešetřil, titulek je výmluvný: Šrot 2010.

"Můžeme si oddychnout - dva týdny ostudy konečně skončily," zdůraznily Novyje izvestija. S koncem "vancouverské noční můry" však podle deníku začíná práce na nápravě chyb, na níž závisí, zda Rusové budou u sebe doma v Soči vítězi jako nyní Kanaďané, anebo ostudný pád bude pokračovat. Po zkušenostech z předchozích olympiád však "není důvod k optimismu" a ministr Mutko a šéf olympijského výboru Leonid Ťagačov se prý sotva odhodlají k přiznání viny a demisi.

Sport-Express přirovnal olympijské výsledky k rozdrcení ruské flotily u Cušimy japonským námořnictvem v roce 1905 - i Vancouver byl "naprostá, nebývalá prohra" v důsledku "lajdáctví, nedbalosti, spoléhání na nebesa, chybějící kázně a plánu, diletantství a nedodělků", jak psaly ruské noviny už po prvním vystoupení svých sportovců na olympiádě 1912 ve Stockholmu.

"Naše olympijská reprezentace předvedla svou úroveň - nízkou," připouští Rossijskaja gazeta. Ještě nikdy v historii mladého státu se o sbornou tak dobře nepečovalo - na přípravu padlo 3,2 miliardy rublů (zhruba dvě miliardy Kč), ale přesto za světovou špičkou zaostala. Výsledek z Vancouveru však odpovídá světovým šampionátům. "Soči je už za čtyři roky.

Rozhodně nelze tak neslavně prohrát. To by byla hanba," zdůraznil vládní deník a vybízí k věcné analýze a změnám, bez nichž se Rusko znovu nestane zimní velmocí. "Po fiasku ve Vancouveru začnou v ruském sportu reformy a represe. Ale nejspíše se do Soči situace nezmění," předvídá Russkij Newsweek. Příčinu vidí i ve snaze sportovních svazů získat od státu co nejvíce peněz, z nichž se neskládají žádné účty, a současně co nejvíce ušetřit, a to i na přípravě sportovců.

Příkladem byla podle týdeníku smrt ruské šampionky ve střelbě Natalije Romanovové, protože během posledního soustředění v nejlacinějším hotelu u Lipecka ji nakazily hotelové myši. Naopak, hlavní ruský hrdina olympiády rychlobruslař Ivan Skobrev prý uspěl, protože trénoval v Itálii. "Hromy a blesky jistě povedou k radikálním reformám: jednoho či dva (anebo dokonce tři) náčelníky sesadí," ironicky píší Vedomosti.

Slavnostní zakončení.

Prohra však může být podle listu užitečná lekce, protože předvedla, že ruský sport je na tom podobně jako ruská věda či školství a že činovníci nemohou donekonečna imitovat řízení sportu, obstarávat teplá místa příbuzným a kupit peníze na zahraničních účtech, protože tak úspěchy nepřijdou.

V dalším komentáři deník nabízí premiérovi Vladimiru Putinovi recept na triumf v Soči: "Což takhle někam zimou 2013 vyslat vojska? Politicky angažovaní cizinci pak do Soči nepřijedou, podobně jako v roce 1980 do Moskvy, a ruská reprezentace bude bojovat o 75 medailí."

Ruský prezident po ZOH žádá demise funkcionářů i změny v přípravě

Kardinální změny v přípravě sportovců na olympiády i demise funkcionářů požadoval dnes prezident Dmitrij Medveděv v reakci na všeobecné zklamání z nejhoršího výsledku ruských sportovců v historii zimních olympijských her. Rusko získalo ve Vancouveru tři zlaté, pět stříbrných a sedm bronzových medailí, což je sotva polovina toho, co si výprava před hrami předsevzala.

V hodnocení zemí se sportovní velmoc nedostala ani do elitní desítky a skončila jedenáctá. Vancouver byl přitom považován za "generálku" na příští olympiádu, která se za čtyři roky uskuteční v Soči na jihu Ruska.

"Ti, kdo nesou odpovědnost za přípravu na olympiádu, musí nést odpovědnost i teď. Zodpovědní funkcionáři musí přijmout odvážná rozhodnutí a napsat žádosti (o uvolnění). Jestli to nedokážou, tak jim pomůžeme," prohlásil dnes Medveděv, aniž by však konkrétní funkcionáře jmenoval.

Dmitrij Medveděv

Podrobněji se však analýze poslední olympiády míní věnovat na poradě, kterou svolá ještě tento měsíc. Podle médií by funkcionáři měli hlavě státu složit účty 26. března - a ruský sport prý očekávají "reformy a represe". Ještě loni prezident nařídil ministrům a dalším vysokým činitelům opustit místa v čele dvou desítek sportovních svazů.

"Se zřetelem na to, co se odehrálo ve Vancouveru, musíme kardinálně změnit přípravu sportovců," řekl Medveděv. "Dlouho jsme žili z možností vytvořených v sovětské éře, ale ty jednou skončily. Teď musíme bez jakéhokoliv kolísání začít přípravu na Soči," vyzval.

Rusko podle Medveděva na sport věnuje obrovské peníze, ale olympiáda ukázala, že ani peníze vše neřeší. Napříště mají být v centru pozornosti sami sportovci, a ne sportovní svazy, které prezident přirovnal k "mastným hrncům". Medveděv se také chce osobně setkat s medailisty, i když "bohužel jich moc není".

Prezidentovi na dnešní schůzce s vedením vládnoucí strany Jednotné Rusko přizvukoval předseda sněmovny Boris Gryzlov, podle něhož Rusko zažilo na olympiádě "systémové fiasko". Ruská národní myšlenka podle Gryzlova zní "vždy a všude být první", ale "tím truchlivější" se jeví výsledek.

Putin a Medveděv budou muset řešit situaci v Kaliningradu.

Gryzlov ještě během olympiády varoval ministra sportu Vitalije Mutka a šéfa olympijského výboru Leonida Ťagačova, že výsledek horší než čtvrté místo v celkovém pořadí zemí bude chápán jako selhání.

Zatímco nad Ťagačovem už dnešní noviny bezmála dělají kříž, současně předpokládají, že Mutko bouři kritiky nejspíše ustojí, protože v čele ruského sportu stojí teprve půldruhého roku a býval poradcem premiéra Vladimira Putina.

Mezitím se ke kritikům vancouverské výpravy přidali další činitelé, včetně moskevského starosty Jurije Lužkova, předsedy horní komory parlamentu Sergeje Mironova či prezidentova poradce Sergeje Prichoďka, podle něhož sborná "vystoupila pod vší kritiku".

Autor: