Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Rusové mají bronz, porazili Švédy

Sport

  18:54
MOSKVA - Ruští hokejisté získali na mistrovství světa v Moskvě bronzové medaile. Sborná porazila v utkání o třetí místo 3:1 tým Švédska. Lonští šampioni z Rigy skončili bez medaile.

Ruský útočník Alexander Ovečkin. foto: AFP

Oba celky v zápase poražených semifinalistů postrádaly své kapitány. V sestavě domácích chyběl útočník Ščastlivyj, ve švédské obraně Kenny Jönsson. Po nezáživném začátku dostali Seveřané šanci otevřít skóre v početní výhodě, ale místo toho sami inkasovali. Nejprve sice uzavřeli sbornou v obranném pásmu, pak však zkazili rozehrávku a po rychlém protiútoku překonal Backlunda obránce Jemelin.

Vyrovnat mohl Hedström, ale Jeremenko jeho střelu se štěstím vyrazil. Ústřední postavou úvodní desetiminutovky byl Jemelin. Jeho další střelu Backlund pouze vyrazil a pro osamoceného Zinovjeva nebyl problém puk vrátit do odkryté branky. Nejaktivnějším Švédem byl Hedström. Ani ve 14. minutě se však neprosadil. Seveřanům se tak stejně jako v sobotu proti Kanadě nevydařila úvodní třetina.

A po 62 vteřinách druhého dějství prohrávali již o tři góly. Kanadský hlavní rozhodčí Pellerin Švédy chybně vyloučil za příliš velký počet hráčů na ledě a Rusové toho využili. Aťjušovu střelu od modré tečoval za Backlundova záda Frolov a o osudu duelu o bronz bylo prakticky rozhodnuto. V polovině normální hrací doby se zkoušel opět individuálně prosadit Ovečkin, ale stejně jako o deset minut dříve neuspěl. Podobně dopadl i Tärnström na druhé straně.

Švédové se poté pokusili více zaměřit na útok a duel trochu zdramatizovat. Najít recept na Jeremenka se jim ale nedařilo, navíc sborné otevírali prostor pro rychlé protiútoky. Další gól však ve druhé třetině i díky pozorným brankářům nepadl. Neprosadil se ani nejproduktivnější hráč turnaje Davidsson, který bojoval o pozici vítěze kanadského bodování se Zinovjevem. Před zápasem druhý Morozov totiž opět kvůli zranění nehrál.

Ve 49. minutě se jim ale přece jen podařilo snížit náskok soupeře. Jeremenka prostřelil v přesilové hře Steen a 7500 diváků, nejslabší šampionátová návštěva na zápase ruského týmu, muselo zbystřit. Další branku se ale již Švédům přidat nepodařilo, naopak ještě několikrát mohli sami inkasovat.

Autoři: ,