Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Rusové se znovu klaněli Pljuščenkovi. Car se vrátil na scénu

Sport

  20:39
SOČI (Od našeho zpravodaje) - Třináct měsíců čekalo světové krasobruslení na tuto chvíli. Teď se dočkalo. Jevgenij Pljuščenko znovu bruslil na velké soutěži. Na té ze všech největší.

Krasobruslař Jevgenij Pljuščenko. foto: ČTK/AP

"Žeňa, Žeňa," skandovala jižní tribuna haly Iceberg, když vjel na led. A ze severní tribuny se jako ozvěna ozvalo: "Rasija, Rasija." Protože Pljuščenko = Rusko. Vždyť kolik ze sportovních celebrit má v této zemi větší charizma? Pramálo. Pokud vůbec někdo.

A mezi krasobruslaři, včetně rozhodčích, je to Pljuščenkovo nadále brutální. Čtvrteční večer, kdy se v Soči rozehrála soutěž družstev, byl toho pádným důkazem.

Naposledy opouštěl loni v lednu vrcholnou soutěž s bolestivou grimasou ve tváři. Mistrovství Evropy v Sheffieldu vzdal po krátkém programu. Vzápětí podstoupil u specialisty v Tel Avivu operaci páteře.

Experti tvrdili, že páteř si zničil při příliš drsném tréninku čtverných flipů a lutzů, tedy prvků, jimiž by zastínil všechny ostatní čtverné akrobaty. Nebýt her v Soči, už by se nevracel. Jenže Soči bylo pro něj oslnivou vábničkou na konci tunelu.

"Tolik to bolelo," komentoval svůj už druhý comeback.

Poté, co dokončil krátký program pro týmovou soutěž, však mohl říci: "Dokázal jsem to! Porazil jsem své vlastní tělo, opravované při dvanácti operacích. Bruslil jsem počtvrté na olympiádě. A bruslil jsem tu dobře."

Hry teprve startují, oheň ještě nehoří. "Ale jejich první soutěžní den byl pro mě i nejkrásnější."

Nebýt her v Soči, už by se nevracel.

Ne, nedostal ze všech mužů nejvíce bodů. O 11 let mladší japonský "kluk" Juzuru Hanju ho o 7 bodů přeskákal. Pljuščenko však porazil i mistra světa Patricka Chana z Kanady.

Když se někdejší ruský "car" krasobruslení chystal na ledě ke své jízdě, roztaženými prsty do sebe vtahoval energii. Lehce neoholený, v obličeji tolik očekávání.

Tak jako mnohokrát v historii zazněl houslový doprovod jeho oblíbeného virtuosa Edvina Martona, roztančil se v rytmu tanga a potom... čtverný toeloop s trojitým! Záhy i trojitý axel. Hala bouřila a napětí z tváře ledového bohatýra opadlo. Teď už mohl naplno rozehrát své strhující pohybové umění. Jen kdysi oblíbenou a originální piruetu Bielmannové už na konci neukázal. Léta přibyla, dávno nemá ohebné tělo někdejšího teenagera.

Každé gesto, jež vyslal směrem k divákům, si vysloužilo aplaus.

A aplaudovali též rozhodčí: 91,39 bodu. "Moloděc, moloděc, moloděc," znělo za zvuku bubnů. Kouč Alexej Mišin, už 73letý, se na první pohled stále mračil, jenže pak hrdě vykládal: "Dvacet let jsem s ním. Věděl jsem, že připravit jej do Soči je nejtěžším úkolem, který jsme kdy měli. Ale znám ho. Očekával jsem, že to zvládne."

Pljuščenko přišel do mixzóny před natlačený dav novinářů, sjel je pohledem a sám pro sebe se pousmál: Tak vidíte, nevěřili jste mi, a já vás převezl. "Jsem tak šťastný, tak moc," líčil. "Bylo složité soutěžit doma. Ale někdy to pomůže. Přijdete na led a odtud, odtud i támhle odtud vidíte, jak každý křičí a tleská na vaši podporu. Byl jsem z toho v šoku."

Ještě třikrát by měl v Soči bruslit, ještě bude bojovat o to, aby mu stejně jako v Turíně 2006 pověsili na krk nejcennější ledové zlato.

Přesto před půlnocí tvrdil: "Už teď jsem vyhrál."

Krasobruslení - družstva

Po krátkém programu mužů a sportovních dvojic: 1. Rusko (Pljuščenko, Volosožarová/Traňkov) 19 b., 2. Kanada (Chan, Duhamelová/Radford) 17, 3. Čína (Jen Chan, Pcheng Čcheng/Čang Chao) 15.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!