Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Rusové si při loučení se Soči udělali legraci z předešlého kiksu

Vladimír Putin

  19:34aktualizováno  19:50
SOČI (od našich zpravodajů) - Největší a nejdražší zimní olympijské hry v historii jsou u konce. Po necelých třech týdnech zápasů a soutěží udělal za sportovním děním na břehu Černého moře symbolickou tečku závěrečný ceremoniál. Maskot obou ruských olympiád medvěd Miša sfoukl posvátný oheň a symbolickou štafetu převzal jihokorejský Pchjongčchang. Hned v úvodu velké show se Rusové blýskli sebekritickým vtipem.

Nejdříve se jeden z kruhů opět neotevřel... foto: Reuters

ZAKONČENÍ HER JSME SLEDOVALI ON-LINE

Oheň při slavnostím rozloučení symbolicky podnikl dlouhou cestu z Moskvy 1980 zpět do Ruska do Soči 2014. A časem cestoval i dvojnásobný maskot medvěd Miša, který s sebou tentokrát přivezl celý svět včetně Američanů.

Když poté na břehu Černého moře sfoukl plamen, Rusové si oddechli: "Uspořádali jsme úspěšné hry." Olympiáda proběhla bez vážnějších excesů, organizačních nedostatků nebo dokonce násilných útoků, jak se dlouho hrozilo.

Rusové si vystřelili z vlastní chyby

Do velkolepého zahajovacího ceremoniálu před 17 dny se vloudila chybička. Pět obřích vloček se mělo rozvinout v olympijské kruhy. Jenže u z nich jedné nastal technický problém a odmítla "roztát". Začátek ceremoniálu se tak odehrál jen pod čtyřmi kruhy. Navíc chyběl zrovna červený, který symbolizuje americký kontinent.

I závěrečný ceremoniál začal krásným choreografickým vystoupením. Ale pak Rusové překvapili vložkou, která rozesmála celý stadion. Když se lidská těla na ploše začala shlukovat do olympijských kruhů, jeden opět zůstal zakrnělý. Až po aplausu konečně vzniknul plnohodnotný symbol olympijských her.

A v tom uvolněném duchu, jako kdyby ruská politická i sportovní reprezentace zhluboka vydechla, se nesl také závěrečný ceremoniál.

Byl odlehčený, veselý a přátelský.

Podle šéfa organizačního výboru Dmitrije Černyšenko měl tentokrát představit Rusko očima Evropana. Jako kontrast k slavnostní zahájení, který ukázal hrdé Rusko očima místního.

Pořadatelé se proto vrátili k příjemným okamžikům her, ale nevyhnuli se ani rozpačitým chvilkám, které obrázek třítýdenní slavnosti nevratně poznamenaly.

Ruskou vlajku na plochu gigantického stadionu Fišt, který v Soči hostil pouze úvodní a závěrečný ceremoniál, přinesli ruští šampioni, jež se zasloužili o třináct zlatých medailí. Až za nimi vypochodovaly další výpravy. Ty druhé. Hry v Soči se proměnily v jedno velké ruské vítězství.

"Dokázali jsme, že můžeme vyplnit každé zadání. Tohle je nová tvář Ruska - našeho Ruska - a pro nás byly tyto hry nejlepšími hrami v historii. Dokázali jsme to. Dosáhli jsme na olympijský vrchol," prohlásil k nadšenému davu Černyšenko.

Své olympijské rekordy ovšem vylepšilo hned devět zemí a mezi nimi i Česká republika. Za všechny veleúspěšné biatlonisty nesl vlajku Ondřej Moravec.

Závěrečný ceremoniál zimních olympijských her v Soči
Závěrečný ceremoniál zimních olympijských her v Soči
Závěrečný ceremoniál zimních olympijských her v Soči

Trojnásobný medailista, jenž zopakoval úspěch Martiny Sáblíkové z Vancouveru. Z davu mávali i běžci na lyžích nebo bobisté, kteří ještě zůstali v dějišti nejúspěšnějších olympijských her v české historii. A pro mnohé nejkrásnějších.

Chválili je totiž stejně vřele jako prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. "Rusko splnilo vše, co slíbilo. Připravená sportoviště, perfektní olympijské vesnice, dokonalou organizaci. To, co se jinde vytvářelo po desetiletí, jste tu zvládli během pouhých sedmi let," řekl německý funkcionář a obrátil se k lóži: "Chtěl bych poděkovat prezidentu Vladimiru Putinovi za jeho osobní vklad k mimořádnému úspěchu těchto zimních olympijských her."

Putin jen přikývl a mírně se pousmál. Vše se mu povedlo tak, jak si vysnil.

Autor: