Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zhatili jsme útoky na olympiádu v Soči, tvrdí Rusové

Sport

  15:22
MOSKVA - Teroristé z Kavkazu chystali atentáty na zimní olympijské hry v jihoruském Soči, tajné služby ale jejich plány překazily a zabavily jim zbraně.

Staveniště v Soči foto: Reuters

Soči bude hostit olympiádu v roce 2014. Teroristé kromě úderu na samotné hry plánovali útoky i během nadcházejících dvou let příprav před sportovním svátkem.

Ruské bezpečnostní jednotky uskutečnily 4. a 5. května několik razií v Abcházii, severogruzínské odštěpenecké republice, která udržuje těsné vazby s Moskvou. Tajná služba FSB zde objevila deset skladů zbraní, kde byly mimo jiné přenosné střely země-vzduch, granátomety, plamenomety, pušky, granáty a trhaviny.

ČTĚTE TAKÉ:

FSB předpokládá, že za útoky stojí vůdce severokavkazských rebelů Doku Umarov, který údajně udržuje úzké kontakty na gruzínské tajné služby.

Umarov mimo jiné přiznal odpovědnost za loňský bombový útok na moskevské letiště, při kterém zahynulo 35 lidí.

Gruzínské úřady prozatím záležitost nekomentovaly. Vztahy mezi Gruzií a Ruskem jsou po krátké válce v roce 2008 na bodu mrazu. Gruzie se tehdy neúspěšně pokusila získat kontrolu nad Jižní Osetií, která rovněž jednostranně vyhlásila na Tbilisi nezávislost.

Rusko se již několik let potýká s radikálními islamisty, kteří na severním Kavkazu chtějí vybudovat islámský stát. Ze základen ukrytých v horách prakticky denně podnikají útoky proti místním bezpečnostním složkám.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...