Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Rusové nesmí kvůli dopingu startovat na halovém šampionátu. A co olympiáda?

Sport

  19:24
MOSKVA - Ruští atleti přijdou o účast na halovém mistrovství světa 2016. První zprávu svého inspekčního týmu o ruském antidopingovém programu totiž má rada Mezinárodní atletické federace IAAF projednávat až 27. března, týden po skončení šampionátu v Portlandu.

Lilija Šobuchovová zaplatila svému trenérovi Melnikovovi 450 tisíc eur za ututlání pozitivního mimosoutěžního dopingového testu z roku 2009. foto: GETTY

IAAF v minulém týdnu vyloučila Rusko z mezinárodních atletických soutěží kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu.

Podle zprávy vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury WADA se v ruské atletice dopovalo s podporou státu, ničily se uložené vzorky nebo za úplatu zatajovaly pozitivní výsledky testů.

Postih nehrozí pouze Rusům. Atletika může z olympiády zmizet úplně

Předseda IAAF Sebastian Coe prohlásil, že od Ruska bude požadovat splnění řady zásadních reformních bodů, aby se jeho atleti mohli vrátit na mezinárodní soutěže a startovat třeba také na olympijských hrách v Riu.

„Ta kritéria musejí být přísná a na jejich splnění musíme trvat, jinak by celý inspekční proces selhal,“ uvedl Coe na webu IAAF.

Pětičlenný inspekční tým, vedený norským antidopingovým expertem Runem Andersenem, má poprvé přijet na kontrolu do Ruska ještě v tomto roce.

Jeho první zprávu, na jejímž základě posoudí postup reforem, však má rada IAAF dostat na stůl až 27. března na jednání v Cardiffu, týden po skončení halového mistrovství světa.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...