130 let

Růžičkova osoba vkládá spoustu nadějí do národního týmu. | foto: ČTK

Růžička: S Jágrem jsem domluvený

Sport
  •   9:26
PRAHA - Na střídačce hokejové Slavie začne už devátou sezonu v řadě jako hlavní kouč. Vladimír Růžička, jinak též generální manažer a jeden z majitelů Slavie, si k tomu letos ještě přibral funkci trenéra reprezentace. „Nedělal bych z toho žádnou vědu, chci být na střídačce pořád,“ mávl rukou Růžička.

S jakými cíli a plány vstoupí Slavia do nové sezony?
Chceme hrát dobrý hokej a mít dobré výsledky. Popereme se také o semifinále Ligy mistrů.

Říkáte dobrý hokej. Co si pod tím máme představit?
Podobný hokej jako loni, když jsme i díky zúženému kluzišti vyhráli titul. Ale hlavní jsou stejně výsledky. Můžete hrát hezký hokej a prohrávat...

Podle bookmakerů je největším favoritem Sparta, do které přišli hvězdní Ručinský a Výborný. Chcete opět skončit před ní?
Samozřejmě. Souhlasím, že je Sparta velkým favoritem, derby budou mít zase velký náboj. Nesmíme ale zapomenout na České Budějovice a Karlovy Vary, které loni hrály velmi dobře. Za favorita také osobně považuji Vítkovice.

Jaké pro vás bude sledování většiny „zlaté party“ z Nagana v extralize?
Příjemné. Jsou to moji kamarádi. Teď jsou sice v jiných mužstvech, ale to se nedá holt nic dělat. (úsměv) Bude to obrovské oživení ligy, diváci se mají na co těšit.

Jedním z navrátilců je i Martin Ručinský, který před Slavií dal ale nakonec přednost Spartě...
Martina jsem vždy bral jako takové svoje „dítě“. Bude to těžké, každý budeme stát na jiné střídačce. Ale veliké přátelství mezi námi bude pořád. Budu dál chtít, aby se mu dařilo, jen ne proti nám! 

Máte na začátku těžký los, jak to podle vás může ovlivnit sezonu?
Je jedno, proti komu začínáte. Extraliga se podle mě dál vyrovnává. Jeden rok hrajete o titul, druhý rok jste dole. Stačí se podívat na výsledky nováčka Mladé Boleslavi, v přípravě pořád vyhrává...

Na podzim vás také čeká první reprezentační turnaj. Jak se těšíte?
Nedělal bych z toho žádnou vědu. V Rusku trénuje Bykov CSKA Moskva i národní tým. Kdybych měl trénovat jenom reprezentaci, tak by mě to nenaplnilo. Chci být na střídačce pořád, cítit stále nějaké napětí.

Jaromír Jágr naznačil, že nevylučuje, že by si některý z turnajů Euro Hockey Tour zahrál. Už jste s ním mluvil?
Ano, jsem s ním už domluvený. Říkal hlavně, že nepojede na první dva turnaje.

Zkusil jste už vstoupit do kontaktu s některými dalšími hráči, kteří se dříve národního týmu vzdali a teď třeba hrají v Čechách?
Zatím je nechám v klidu. V určitém kontaktu jsme, ale nechci je v srpnu otravovat otázkami na případnou účast v reprezentaci. Necháme rozjet extraligu a uvidíme...

Autor: Vojtěch Gibiš