Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Mohla to být rvačka století. Nezkrotný Tyson se kvůli bývalé ženě sápal na Jordana

Mike Tyson vs. Michael Jordan. foto: Lidovky.cz

NEW YORK / PRAHA - Kolem slavného boxera Mika Tysona je v posledních týdnech hodně rušno. Na internetu se stalo virálním video, na kterém brzo čtyřiapadesátiletý bývalý absolutní šampion těžké váhy předvádí svoji formu a mluví o návratu do ringu.
  19:28

Do toho se objevily spekuluje, že se v roce 1988 málem popral s neméně slavným basketbalistou Michaelem Jordanem.

Kdyby na tuto bitku došlo, mohla klidně změnit sportovní dějiny, naštěstí se tak nestalo. A její očití svědci se o průběhu doteď dohadují.

Jisté je jedno: sportovní legendy v době největší slávy – boxer Mike Tyson a basketbalista Michael Jordan se před dvaadvaceti lety objevili na oslavě narozenin a navzájem se provokovali.

Mike Tyson během tréninku.
Michael Jordan při uvedení do Síně slávy NBA.

Od té doby se vzpomínky účastníků na onen večer v jedné z luxusních chicagských restaurací rozcházejí.

Tři svědci – bývalý hráč amerického fotbalu za Chicagi Bears Richard Dent (oslavenec), jeho trenér Mike Ditka a bývalý manažer Tysona Rory Holloway – se ale ve vyprávění své verze příběhu z oslavy v jedné z luxusních chicagských restaurací neshodují.

VIDEO: Tyson vyslal děsivý vzkaz: Jsem zpět a cítím se nepřemožitelný

Asi vás napadne, proč se večírek z roku 1988 řeší nyní. Odpověď se jednoduchá, Holloway se snaží prodat knihu Timing the Beast: The Untold Story of Team Tyson, která má vyprávět zákulisní příběhy z týmu kdysi nezastavitelného boxera.

Jordan vyděšený nebyl

„Michael Jordan vypadal, jako by spatřil ducha,“ píše se v knize.

Podle Hollowayových vzpomínek byl sice střet dvou hvězd spíš k smíchu než děsivý, navíc mladý boxerský dravec by Jordana údajně nikdy neuhodil, jenže právě slova o vyděšené basketbalové ikoně se nelíbí Dentovi, který autora knihy označil za lháře.

„Nikdy jsem neviděl, že by se Jordan něčeho nebo někoho bál,“ tvrdí i dnes Dent.

V knize se píše, že si Tyson dal několik drinků a začal být agresivní. S Jordanem si to chtěl vyříkat ohledně své tehdejší ženy Robin Givensové, se kterou měl mít podle bulváru Jordan v minulosti poměr. Hádka probíhala dle popisu přímo před očima Denta, Ditky a věhlasného boxerského promotéra Dona Kinga.

Vztah Tysona s Givensovou byl v té době řádně propíraný médii kvůli četným hádkám, pár se definitivně rozvedl na jaře 1989.

VIDEO: Noční můra pro Furyho, Joshuu i Wildera. Mike Tyson ukázal v 53 letech formu jako hrom

„Mike má jako každý chlap pořádné ego. Přemohla ho žárlivost ve spojení s pitím. Požádal jsem obsluhu, ať mu začne pití ředit, protože mi bylo jasné, že to nedopadne dobře, ale už bylo pozdě. Začal na Jordana útočit s tím, že spal s Robin. Jordan vůbec nevěděl, co má dělat a vypadalo to, že má pěkný strach. Mika jsme radši drželi, protože řval, že Jordanovi nakope zadek,“ tvrdí Holloway.

U Jordana s nadáváním nezůstalo, Tyson se opřel i do Ditky, kterého nazval rasistou a oslavence Denta se ostře zeptal, proč si takové hosty na oslavu zve.

Ať je jakákoliv verze pravdivá, na bitku tehdy pětadvacetiletého Jordana s o tři roky mladším Tysonem nedošlo. A sportovní fanoušci mohou být rádi, basketbalová ikona by si z ní nejspíše odnesla nepříjemná zranění, nejmladší mistr světa těžké váhy by pak skončil za mřížemi dříve než se tak stalo v roce 1992.

Reakci obou hlavních aktérů se americkým novinářům získat nepodařilo.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...