Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Rychleji už to snad ani nešlo

Sport

  15:15
NOVÉ MĚSTO N. M. - Po více než jedenáctiminutovém kalupu na lyžích padl Lukáš Bauer (30) v cíli na kolena. Na pokraji sil a bez brýlí, které mu na trati padaly z hlavy, a tudíž je raději odhodil.

Domácí reprezentant Lukáš Bauer zvítězil 28. prosince v Novém Městě na Moravě v prologu lyžařského seriálu Tour de Ski na trati 4,5 kilometru klasickou technikou. foto: Igor ŠefrČTK

* LN Nedlouho před závodem jste si nechal vlasy i skromnou bradku obarvit na černo. Proč?
Při posledním MS v Japonsku jsem šel do černa s Dušanem Kožíškem, abychom se na Japonsko dobře aklimatizovali... Právě v Sapporu jsem vlastní taktickou hloupostí přišel o medaili v padesátce, tak mě napadlo zkusit to takhle zlomit.

* LN Nehodila by se k vám spíše zlatá barva?
Možná hodila, ale čím víc si člověk hraje na zlato, tím snáze může spadnout dolů. Nechci provokovat.

* LN Napadlo vás na startu, že byste do Tour mohl takhle výtečně vykročit?
Vítězství jsem nečekal, odhadoval jsem, že bych mohl dojet mezi pátým a desátým místem. Snažil jsem se jet od začátku úplně naplno, rychleji už to snad ani nešlo. Podle mezičasů a konečného výsledku je zřejmé, že jsem se silami vydržel asi o kousek dýl než ostatní. V cíli jsem byl ale docela rád, že jsem se mohl zastavit a klesnout na ta kolena...

* LN Na stupních vítězů jste se trochu překvapeně díval na stříbrné tričko pro nejlepšího sprintera. Věděl jste vůbec, proč vám ho dávají?
Právě že jsem to moc netušil. Trochu mě to překvapilo, i když svým způsobem to sprint tentokrát asi byl.

* LN Už spřádáte taktiku na druhé pokračovaní Tour de Ski? Patnáct bonifikačních vteřin vypadá docela příjemně...
Nechci na nic moc čekat a pojedu tempem jako na normální patnáctce. Teichmann startuje šest vteřin za mnou, a když mě dojede, budu se snažit s ním spolupracovat. Na čtvrtého Jauhojärviho mám s bonifikací téměř 19 vteřin, takže se pokusím udělat maximum, abych dojel co nejvíce vepředu.