Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Rychlobruslaře USA zachránil komik, jeho sbírka je dostane na ZOH

Sport

  11:20
New York - Americkému televiznímu komikovi Stephenovi Colbertovi se podařilo zachránit americký rychlobruslařský tým, který se v olympijské sezoně ocitl ve finančních problémech. Diváci jeho pořadu nashromáždili 300.000 dolarů, o něž rychlobruslaři přišli kvůli krachu svého sponzora, nizozemské banky DSB.

Americký rychlobruslař. foto: Lidovky.cz

 

Colbert za to tým doprovodí na olympiádu do Vancouveru jako "asistent sportovního psychologa".

Colbert vyhlásil sbírku v listopadu, tento týden pak z vlastní kapsy ve svém pořadu The Colbert Report vytáhl posledních několik dolarů, které chyběly do kýžené částky. Na rychlobruslařský tým nakonec přispělo kolem 10.000 diváků.

Než ale dostal nabídku stát se členem týmu, musel Colbert ještě projít obtížnou zkouškou. Zlatý olympijský medailista v rychlobruslení Shani Davis, který na hrách v Turíně vyhrál závod na 1000 metrů, totiž v prosinci Colberta nazval blbcem. Zřejmě mu vadily jedovaté poznámky, které Colbert nevážně věnoval Kanaďanům za to, že omezují přístup sportovců z jiných zemí na olympijská sportoviště. Komik jej proto vyzval na rychlobruslařský duel.

Přes intenzivní několikahodinový kurz rychlobruslení, který Colbert absolvoval, i přes náskok, který mu Davis poskytl, závod skončil očekávaným výsledkem. Zatímco se Colbert šnečím tempem posouval po ledu, stihl Davis zaparkovat auto, rozdat autogramy, převléct se a nastoupit na led. Ledový ovál v utažském Salt Lake City obkroužil za 35,25 sekundy, Colbertovi půl kilometru dlouhá trať zabrala 13 minut a 43,89 sekundy.

Po závodě se nicméně komik, který se stejně na olympiádu chystal, dozvěděl od trenéra rychlobruslařů Ryana Shimabukura, že se přesto stane součástí týmu. "Ukázalo se, že když se do něčeho člověk položí, není nic, co by on a 300.000 dolarů jiných lidí nedokázalo," podotkl Colbert.

Sedmadvacetiletý Davis se na olympijských hrách ve Vancouveru představí ve všech pěti individuálních závodech od 500 metrů po deset kilometrů, na kilometru a na patnáctistovce drží světové rekordy. Vedlo olympijského prvenství z Turína je celkem devítinásobným mistrem světa, jednu zlatou medaili má dokonce i z šampionátu na krátké dráze. Ve Vancouveru se nepostaví pouze na start závodu štafet.

Colbert se mezitím vydal na další záchrannou misi. V žertu vybídl své diváky, aby se tentokrát složili na televizní stanici NBC, která vlastní vysílací práva na olympijské hry ve Spojených státech a očekává, že na nich prodělá 200 milionů dolarů.

Americký rychlobruslařský tým i přes Colbertovu pomoc nadále hledá sponzora. Vybraná částka mu stačí jenom na jednu sezonu. Podle rozhlasové stanice NPR by mu ale přítomnost v médiích, kterou díky komikovi získal, mohla tento úkol usnadnit.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!