Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Rychlobruslaři se bouří. 'Ta pravidla smrdí,' tvrdí Sáblíková a spol.

Sport

  12:36
ERFURT - Nejlepší světoví rychlobruslaři jsou v názorech na nové pravidlo o zákazu přejíždění do druhých drah zajedno: považují ho za nesmyslné. Při víkendové generálce na úvodní závody Světového poháru řada z nich nové pravidlo odnesla diskvalifikací. Rychlobruslaři od této sezony nesmějí přejet do druhé dráhy v zatáčkách ani na rovinkách. Většina z nich to přitom dosud dělala běžně.

Martina Sáblíková. foto: ČTK

"Tohle pravidlo smrdí, je to nesmysl," prohlásil rozhořčeně mnohonásobný mistr světa a dvojnásobný olympijský vítěz Shani Davis z USA. "To snad zná ze školy každý, že rovinku si nelze zkrátit. Nevím, kdo tohle vymyslel," zlobil se zase Němec Robert Lehmann. Česká hvězda Martina Sáblíková by pochopila, kdyby nové pravidlo platilo jen v zatáčkách.

DÁLE ČTĚTE

"Nechápu ale, proč platí i na rovince. Tam si nikdo nic nezkracuje, a pokud nepřekáží druhému, tak by to mělo být jedno," dodala. Takto musela styl jízdy upravit, neboť její dlouhé skluzy často končívaly ve druhé dráze. O něco menší problémy s přizpůsobením prý měla její největší konkurentka z minulé sezony Stephanie Beckertová.

"Bruslím skoro přímočaře, zas tolik se mě to nedotkne," dodala dvojnásobná olympijská medailistka na individuálních tratích 3000 a 5000 metrů. Mezinárodní federace ISU může pravidlo případně zrušit až na dalším kongresu za dva roky. S tím se nechtějí spokojit v rychlobruslařské velmoci Nizozemsku. Za podpory národního svazu přední sportovci podepisují petici, která má přinutit ISU ke změně.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.