Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Erbanová se dere mezi elitu. Trenér Novák věří, že brzy prorazí

Sport

  17:53
PRAHA - Bude jednou sbírat jeden úspěch za druhým jako Martina Sáblíková? Možná ano, česká rychlobruslařka Karolína Erbanová skončila totiž poprvé v kariéře ve Světovém poháru čtyřikrát po sobě v Top 10 na sprinterských tratích. V Naganu si letošní maximum na kilometru posunula na šesté místo. Pomalu, ale jistě se dere mezi elitu. "Věřím, že už letos bude ťukat na pódium," říká trenér Petr Novák.

Karolína Erbanová foto: Reuters

Letos se zabydlet v Top Ten a za rok už ve sprintech útočit na medaile - tohle je váš plán s Erbanovou?
Věřím, že už letos bude ťukat na pódium, že to je to takový postupný rozjezd. Ani ta šestá sedmá místa nejsou daleko od pódia - pouze o desetinky. Je jen otázka času, kdy se trefí. Ale samozřejmě celá příprava směřuje k olympijským hrám v Soči.

V čem má ještě rezervy?
Rezerv má hodně, chyby dělá. Může se vylepšit až o půl vteřiny. Až se zase potkáme, začneme na tom pracovat.

Loni jste říkal, že mladá závodnice potřebuje promluvit do duše. Udělal jste to? Šla do sebe?
Myslím, že se Kája mění. Opravdu si uvědomuje, co jsem jí říkal, dozrává, a to je důležité. Hodně se změnila, je komunikativní a přístupná věcem, které si vysvětlujeme. 

Budete ji ještě přesvědčovat ke čtyřboji, nebo je v jejím případě 3000 m definitivně pasé?
Ona si tu svoji trojku vždycky odjede. Na mistrovství Evropy pojede určitě, limit zajetý má. Takových sprinterek je málo.

V čem je jiná než Martina Sáblíková?
Povahově je jiná. Každá ženská má svoji hlavu, ale jak jsou pořád spolu, rozebírají spoustu věcí. Snaží se najít optimální řešení k tomu, aby vše klapalo tak, jak má. Pokud chce člověk přijmout rady, tak je přijme. Víme o svých chybách, bereme se navzájem i s nimi.

Po sérii závodů si Erbanová stěžovala na únavu. Co s tím?
Když se daří, tak se i únava zvládá líp. Spíš bych řekl, že ji unavuje to neustálé cestování, furt jsme v zahraničí. Přijedeme do Česka a jsme bez ledu, já musím pořád improvizovat s tréninkem. Tohle je pro ně horší, odloučení od rodiny, pořád být v cizině, s jinými lidmi, jiné jídlo – někdy jíme i týden to stejné, to je deprimující.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!