Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zlatá Sáblíková: Před závodem mě bolely nohy

Sport

  21:20
HEERENVEEN (Nizozemsko) - Rychlobruslařka Martina Sáblíková při vítězné jízdě na 3000 metrů na mistrovství světa v nizozemském Heerenveenu překonala nejen všechny soupeřky, ale i předzávodní nervozitu a bolavé nohy. "Bylo to krásný dneska," prohlásila po triumfu s úsměvem i zlatou medailí na krku. Poloviční trať v pátek vynechá a na další titul bude útočit až v sobotu na pěti kilometrech.

Martina Sáblíková foto: Reuters

Na bolest nohou si česká šampionka, která letos na dlouhých tratích zůstává neporažená, stěžovala už ve středu. "Dneska to bylo ještě horší. Já jsem se šla rozklusávat a dopadlo to tak, že jsem běžela asi pět minut a pak jsem se tam jen tak hýbala, protože mě hrozně bolely nohy," povídala českým novinářům.

Novák tleskal už po dvoustovce

Závod jí ale vyšel, od poloviny nebylo o vítězce pochyb. Trenér Petr Novák byl spokojený, tleskal už po dvoustovce, protože věděl, že Sáblíková jede technicky dobře. "A opravdu dneska jela zase takovou jízdu, jakou od ní známe, když je zdravá, když je v pořádku, když ji nic nebolí," vysloužila si od kouče pochvalu.

"Ten čas je vynikající," vyzdvihl Novák po suverénním vítězství. Druhou Němku Stephanii Beckertovou porazila dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru časem 4:01,88 o 2,21 sekundy.

Martina Sáblíková
Martina Sáblíková

Na světový rekord Sáblíková i přes jasné dnešní vítězství ale zatím nemyslí. "Já už jsem to jednou zkusila jet na svěťák a tak strašně mě ty poslední dvě kola bolely nohy, že jsem myslela, že to nedojedu. Takže já bych se k tomu raději nevracela," dodala s úsměvem.

Pochvalnými slovy nešetřily ani soupeřky. "Byla dneska velmi silná. Na dlouhých tratích je nejlepší," řekla německá závodnice Claudie Pechsteinová, která skončila čtvrtá. "Odvedla skvělou práci. Je dneska jasnou vítězkou," doplnila domácí favoritka a bronzová Ireen Wüstová.

Sáblíková je podle Pechsteinové ve skvělé formě, kterou by mohla zúročit i v pátečním závodě na 1500 metrů, i když je to její slabší trať. Už hned po trojce ale česká reprezentantka naznačovala, že závod na poloviční trati nejspíš vynechá, i když trenér Novák ještě naznačoval, že se ji pokusí zlomit.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

"Teď jsem rozhodnutá, že nevyměknu, ale uvidíme zítra," podotkla dobře naladěná Češka chvíli po vítězství. Později se potvrdilo, že závodit bude znovu až v sobotu na své nejsilnější trati 5000 metrů, kde bude jasnou favoritkou.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!