Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Rychlobruslařka nebo cyklistika? Sáblíková vládne i na silnici

Sport

  20:35
NOVÁ DUBNICA - Martina Sáblíková se v Nové Dubnici stala potřetí v kariéře vítězkou individuální časovky na mistrovství republiky v silniční cyklistice. Rychlobruslařská hvězda v závodě na 20,5 kilometru své soupeřky deklasovala, druhá v pořadí Katarína Hranaiová na ni ztratila téměř 51 vteřin.

Cyklistka Martina Sáblíková. foto: Reuters

Šestadvacetiletá dvojnásobná olympijská vítězka se závodů účastní v rámci přípravy na novou rychlobruslařskou sezonu. Letos stihla najet 1500 kilometrů, tedy přibližně stejně jako loni, ale zbytek pelotonu porazila s velkým přehledem. Navázala tak na triumfy z let 2010 a 2011. Loni skončila v časovce druhá.

"Dnes se mi to povedlo a jsem za to hodně ráda. V přípravě jsem toho najezdila na časovce možná něco víc (oproti loňsku), hlavně na rovině, a byla jsem dobře připravená," řekla Sáblíková v rozhovoru pro Radiožurnál krátce po závodě.

S ohledem na podmínky šlo v jejím případě možná o nejvydřenější titul v souboji s chronometrem. "Vzhledem k tomu, že to bylo po rovině a hlavně hodně velký protivítr, tak jsem se opravdu moc snažila. Úvodních asi tak pět kilometrů jsem možná přepískla, pak jsem měla trošku krizi, ale nakonec se to srovnalo," popsala své vystoupení Sáblíková.

ČTĚTE TAKÉ

"Jak se vyjel kopec a zatáčelo se doprava, tak na té hlavní jsem si pak musela přehodit na lehčí převod, abych si malinko odpočinula. Potřebovala jsem si opravdu 'dáchnout', bylo to tak 20 až 30 vteřin," dodala vítězka.

Určitou komplikací pro všechny startující bylo i úmorné horko. "Bylo hodně velké vedro, ale byla jsem nakonec ráda, že jsem jela v dlouhém na ruce, i když se všichni divili. Ale neopíralo se do mě tolik slunce a pod tím jsem byla namočená vodou. Dalo se to snést," podotkla Sáblíková.

Díky republikovému titulu by měla mít jistou nominaci na mistrovství světa, které se pojede v září v Itálii. Zda toho nakonec využije, ovšem Sáblíková nyní ještě neví. "Netuším, uvidíme, možná třeba jo. Pokud to bude jen trochu možné, budu mít svolení od trenéra a nebude mi to křižovat plány v přípravě na olympiádu, tak bych určitě jela," uvedla Sáblíková, jejíž pozornost je upřena především na únorové OH v Soči.

Loňská vítězka ze závodu s hromadným startem Pavlína Šulcová dojela třetí a na Sáblíkovou už měla manko více než dvou minut.

Mezi juniory se radoval Michal Schlegel, závod juniorek proběhl v režii dvojčat Anežky a Elišky Drahotových. Anežka zvítězila před Eliškou s náskokem více než 46 sekund.

Autor: