Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sáblíková opouští myšlenku startovat v Londýně na kole

Sport

  14:48
PRAHA - Rychlobruslařská hvězda Martina Sáblíková se podle všeho definitivně vzdává možnosti, že by bojovala o start na olympijských hrách v Londýně v cyklistice. Současná královna dlouhých tratí na ledovém oválu se před rokem na mistrovství světa nedokázala na hry svým výkonem kvalifikovat a divokou kartu podle všeho nedostane.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková po skončení sezony foto: ČTK

Šance, že by jí Mezinárodní olympijský výbor kartu přidělil, je totiž prakticky nulová. Viceprezident cyklistického svazu Jozef Regec ovšem připomněl, že Sáblíková může stále o účast v Londýně bojovat.

"Na olympiádu se mi těžko odpovídá. Člověk se tam musí kvalifikovat a my nemáme čas, abychom jezdili závody a sbírali body. Proběhlo nějaké jednání na cyklistickém svazu, silniční komise Martinu navrhla na divokou kartu, a proč z toho sešlo, nemohu říct. Nejsem až tak dobře informovaný," řekl trenér Petr Novák.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Prezidium Českého svazu cyklistiky návrh silniční komise nepodpořilo proto, že podle podmínek MOV může být divoká karta přidělena pouze zemi, jejíž olympijský výbor vyslal na minulé dvě olympiády v průměru maximálně šest sportovců. A tento počet Česko několikanásobně překročilo. "Já se na to ještě zeptám, zda to tak je. Podle mého by se ale v případě, že Martina bude mít zájem jet, o to měli pokusit. I kdyby ta šance přidělení divoké karty byla jen dvouprocentní," podotkl Novák.

"Měli jsme eminentní zájem o to, aby Martina na OH mohla startovat," ujistil viceprezident svazu Regec. "My jsme o tu kartu žádali, ale jakožto Česká republika ji dostat nemůžeme, což máme potvrzené od Českého olympijského výboru," vysvětlil Regec.

Sáblíková má však podle něho i přesto stále dveře otevřené. "Do 31. května, kdy je uzávěrka pro kvalifikaci na OH, se slečna Sáblíková může pokusit zajistit si start v Londýně. Pokud bude mít tu možnost, může na všech závodech, které nás ještě čekají, usilovat o nominaci na OH," uvedl Regec s tím, že rychlobruslařská šampionka potřebuje nasbírat potřebné body a být do 100. místa v žebříčku Mezinárodní cyklistické unie UCI. V současnosti jí patří 169. místo.

Dokonce měla i nabídku, aby startovala na Giru d´Itália

"Pak má možnost startovat na OH. To už je ale věcí dohody mezi Martinou a trenérem," prohlásil Regec. "My se jí budeme snažit maximálně pomoci, aby mohla v závodech startovat, pokud bude chtít a pokud si najde tým, v němž bude moct startovat, protože my nemáme natolik silné zastoupení v elitní skupině mezi ženami," uvedl Regec.

Sáblíkové ale fakt, že se v Londýně nejspíš nepředstaví, moc nevadí. "Já jsem teď skončila se závody a jsem docela unavená. Když jsem se před sezonou dozvěděla, že bych hned po čtrnácti dnech po skončení rychlobruslařské sezony musela sednout na kolo a jezdit závody, abych získávala body, tak jsem si to nedovedla představit. Jsem jen člověk a ne stroj. Únava je velká," uvedla Sáblíková.

Martina Sáblíková s koučem Petrem Novákem.

Kdyby ale existovala možnost, že se do cyklistického pelotonu zařadí až po několika týdnech po skončení svého hlavního programu, asi by o tom uvažovala. "Takhle to ale není možné," řekla dvojnásobná olympijská šampionka z Vancouveru.

Novák poukázal na fakt, že jeho svěřenkyně dokázala v minulých letech ženskou cyklistiku v České republice zpopularizovat. Navíc získala několik titulů na domácích šampionátech. "Teď nevím, jak budeme pokračovat dále. Pokud budou nějaké problémy, tak to musíme zvážit. Jak Martina říká, není stroj," uvedl Novák.

Cyklistiku ale podle všeho čtyřiadvacetiletá rychlobruslařka stejně jako její týmová kolegyně Karolína Erbanová neopustí. Teoreticky by se mohla představit na světovém šampionátu, který se uskuteční v polovině září v Nizozemsku, kde je Sáblíková hodně populární. "Už mám k dispozici přesný plán mistrovství i s profilem závodu a myslím si, že by jí měl vyhovovat. Jsou tam dvě desetiprocentní převýšení," uvedl Novák, který přiznal, že pro svou svěřenkyni dostal i nabídku, aby startovala na etapovém závodu Giro d´Itália.

Tu ale prakticky jistě nevyužije. "Já jezdím v kopcích ráda, ale sama, a to by tady šlo asi těžko," pousmála se Sáblíková. "Teď si chci hlavně odpočinout. Když vám někdo řekne, že bych mohla jet Giro, tak je to super nabídka. Já jsem ale teď unavená," dodala Sáblíková.

Autor: