Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Rychlost bych rád dal mladým

Sport

  9:42
PRAHA - Ta tam byla strohost z dob aktivní kariéry. Patrně nejlepší atlet historie Carl Lewis (46) hýřil úsměvy. Stejně uvolněně, jako na dráze svým nenapodobitelným stylem porážel soupeře, si dnes, jedenáct let poté co ukončil kariéru, užívá sportovního důchodu. Včera přijel do Česka, v Prostějově se totiž zúčastní golfového turnaje, akce, jež doprovází tamní probíhající tenisový challenger.

Carl Lewis v Praze. foto: Lidové noviny

"Tempo na golfu mi vyhovuje. Už žádné běhání,“ usmíval se Lewis na tiskové konferenci.

V neděli překonal Jamajčan Usain Bolt světový rekord na trati sto metrů. V nejkratším sprintu jste byl dlouho králem vy. Čekal jste Boltovo zlepšení?
Pokaždé je těžké předpovědět světový rekord. Důležitější ale je vzrušení diváků, které to sebou přinese. A to se Boltovi povedlo. Přitáhl lidi k atletice.

Za týden poběží Bolt v Ostravě dvoustovku. Myslíte, že může zlomit famózní čas Michaela Johnsona 19,32 sekundy?
Uvidíme, jestli se mu povede přenést rychlost ze stovky. Myslím, že to teď neví ani on sám. Bude to ale velice jedinečná příležitost vidět někoho, kdo je nejrychlejší v historii.

Mimochodem, když jste vešel, tak z tabule, na které visela jména hvězd ostravské Zlaté tretry, spadla Boltova jmenovka...
To víte, přijel král. (usmívá se)

Nechtěl byste se s Boltem porovnat na dráze?
Měl jsem skvělou kariéru, osmnáct let jsem závodil, ale už to stačilo. Děti chtějí poradit, jak to mají udělat, aby byly rychlé. Říkám jim, rád bych vám svoji rychlost dal, protože teď už je řada na jiných.

Zatímco na stovce se maximum posouvá, v dálce, v níž vám patří třetí výkon historie a v níž jste čtyřikrát vyhrál na olympiádě, tomu tak není. Proč?
Je to těžší disciplína, složitější. Vnější podmínky hrají větší roli než ve sprintu. Také je pravda, že sprint dělá víc lidí. Rekord ve skoku do dálky byl během těch let překonaný jen párkrát a myslím, že Powellův výkon 895 centimetrů vydrží ještě dlouho.

Hned na začátku kariéry v roce 1982 jste prý přeletěl magickou hranici devíti metrů, ale sudí vám výkon neuznali. Pamatujete si na to?
Skočil jsem přes devět metrů, ale rozhodčí postupovali podle starých pravidel a pokus neuznali. Myslel jsem, že se to dá zopakovat, ale už se mi to nepovedlo.

Prý máte doma schovaný písek z vaší poslední olympiády v Atlantě v roce 1996. Je to tak?
Mám. Já jsem totiž začínal s atletikou tak, že když jsem byl malý, tak mě rodiče odložili do písku na dálkařské doskočiště, kde jsem si hrál.

Na dráze jste zářil řadu let, ale nejvíc si lidé pamatují  finále stovky v olympijském Soulu v roce 1988, kde jste prohrál s nadopovaným Benem Johnsonem. Bavili jste se spolu o tom závodě někdy?
Nikdy jsme spolu nebavili, jen jsme se někde viděli. Byl potrestaný. Už je to dávno.

Finále stovky na olympiádě v Pekingu slibuje pořádné drama. Na koho byste si vsadil z trojice Bolt, Powell, Gay?
Nebylo by fér, abych na to odpovídal. Já si přeju čtyři věci. Aby se do finále dostali ti nejlepší, aby všichni doběhli do cíle, aby to byl čistý běh a po závodě si soupeři podali ruce a aby diváci byli nadšení.

Americkou atletiku tvrdě zasáhl skandál kolem laboratoře BALCO. Marion Jonesová dokonce skončila ve vězení, Tim Montgomery přišel o rekordní zápis. Co tomu všemu říkáte? 
Myslím, že nakonec po zlých cestách dojdeme k dobrému konci. Někdy jsou potřeba lidé, kteří vyčistí svinčík. Nakonec ta aféra má pozitivní dopad. Do boje proti dopingu se zapojila vláda. Také je jasné, že se musí zvýšit počet mimosoutěžních testů a kontroloři se musí více zaměřit na přípravu. A je jasné, že pravidlo, které říká, že vás komisaři dvakrát nemusí zastihnout a teprve napotřetí jste potrestán, by mělo být přísnější.