Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rychlý knokaut a Kličko kraluje dál: Myšlenkami jsem byl na Ukrajině

Sport

  0:05
OBEHAUSEN - Ukrajinský boxer Vladimir Kličko obhájil své tituly mistra světa v těžké váze. Australana Alexe Leapaie knokautoval v německém Oberhausenu v pátém kole a připsal si 62. vítězství z 65 zápasů v profesionálním ringu.

Ukrajinský boxer Vladimir Kličko . foto: Reuters

Osmatřicetiletý Kličko prodloužil svou nadvládu v těžké váze, v níž drží mistrovské pásy organizací WBA, IBF, WBO a IBO. Zároveň snadno uhájil letitou neporazitelnost. Naposledy neuspěl před deseti lety v souboji s Američanem Lamonem Brewsterem v Las Vegas.

O čtyři roky mladší Leapai, který se donedávna živil jako řidič nákladního auta, ukrajinského favorita příliš nepotrápil. Už v prvním kole se o 15 centimetrů menší Australan ocitl na zemi a dál schytával od Klička ránu za ranou, které přitom většinou nebyly nijak tvrdé. V pátém kole šel rodák ze Samoy opět k zemi. Pokusil se ještě pokračovat, ale vzápětí se na podlahu ringu vrátil a rozhodčí utkání ukončil.

"Nebylo to snadné, myšlenkami jsem byl na Ukrajině. To, co se teď děje v mé vlasti, zaměstnává celý svět," řekl vítěz.

Přijel i bratr-politik

Pro Klička, který boxoval již 25. zápas o titul mistra světa, to bylo 52. vítězství k.o. v kariéře. Po zápase mu aplaudovalo 12 tisíc diváků v hale i jeho bratr Vitalij, který přijel z Kyjeva, kde se v posledních měsících angažuje v politickém boji na Ukrajině. Kvůli tomu ukončil kariéru a dal tím všanc titul mistra světa organizace WBC, který by jeho sourozenec rád získal zpět do rodiny.

O uvolněný pás se 10. května v Los Angeles utkají Kanaďan Bermane Stiverne a Američan Chris Arreola. Vítěz zápasu by pak měl nastoupit k sjednocovacímu duelu proti Vladimiru Kličkovi.

Bratři Kličkové se po vítězství Vladimira (vlevo) vyfotili se svými tituly

Autoři: ,