Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

S béčkem proti historii. Čeští tenisté se pokusí v Austrálii zázračně odvrátit baráž

Sport

  17:30
MELBOURNE/PRAHA - Čeští tenisté vstupují do letošního ročníku Davisova poháru proti Austrálii. Opostup do čtvrtfinále budou usilovat ve značně oslabené sestavě.

Jiří Veselý bude proti Austrálii českou jedničkou. foto: ČTK/AP

Další medaile pro český biatlon. Davidová skončila třetí na juniorském ME

Jen jedinkrát z osmi pokusů vyzráli čeští či českoslovenští tenisté v Davis Cupu na Austrálii. Na to vítězství si však dnes už málokdo vzpomene – je z roku 1975.

To poslední dvě měření sil jsou mladšího data – 1997 a 2015. A kromě porážek je spojuje i fakt, že do nich český výběr šel v „béčkové“ sestavě.

Tak tomu bude v souboji s „protinožci“ v melbournském areálu Kooyong Clubu i letos. Nehrajícímu kapitánovi Jaroslavu Navrátilovi se kromě jedničky Tomáše Berdycha omluvili také Lukáš Rosol s Adamem Pavláskem.

1. KOLO DAVIS CUP AUSTRÁLIE VS. ČESKO

  • NICK KYRGIOS (21 let):

v žebříčku ATP na 15. místě

bilance v DC: 4:4

  • JORDAN THOMPSON (22):

v žebříčku ATP na 65. místě

bilance v DC: 0:0

  • SAM GROTH (29):

v žebříčku ATP na 182. místě

bilance v DC: 4:4

  • JOHN PEERS (28):

v žebříčku ATP na 6. místě ve čtyřhře

bilance v DC: 1:1.

  • JAN VESELÝ (23):

v žebříčku ATP na 54. místě

bilance v DC: 4:6

vzájemné zápasy: Kyrgios 0:1, sostatními nehrál

RADEK ŠTĚPÁNEK (38):

v žebříčku ATP na 104. místě

bilance v DC: 35:18

vzájemné zápasy: Kyrgios 0:2, Thompson 0:0, Groth 2:0, Peers 0:0

  • JAN ŠÁTRAL (26):

v žebříčku ATP na 157. místě

bilance v DC: 0:0

vzájemné zápasy: nesehráno

  • ZDENĚK KOLÁŘ (20):

v žebříčku ATP na 239. místě

bilance v DC: 0:0

vzájemné zápasy: nesehráno

  • Čeští (českoslovenští) tenisté sesAustrálií v Davis Cupu utkali celkem osmkrát, přičemž zvítězili pouze v roce 1975 na pražské Štvanici.

Pozici lídra tak převzal třiadvacetiletý Jiří Veselý, jemuž aktuálně patří v žebříčku ATP 54. příčka. Kromě něj jsou v českém týmu zkušený, ale přece jen stárnoucí veterán Radek Štěpánek a nováčci ze druhé a třetí stovky Jan Šátral se Zdeňkem Kolářem.

„Určitě je to nezvyklá situace, když člověk má ten tým zažitý a přijde o tři hráče,“ řekl Navrátil. „Je to na jedné straně určitě špatné, na druhou stranu ale aspoň dostanou šanci mladší kluci, kteří se stejně musí v budoucnu zabudovat do týmu, a to prakticky co nejrychleji. Doufám, že se s tím poperou a budou si toho vážit,“ věří.

Proti náladovému Kyrgiosovi

Do úvodních dvouher Navrátil nasadil Veselého a Šátrala. Štěpánek by měl nastoupit do sobotního debla. S dalším nasazením počká na vývoj střetnutí. I to je důsledek vynucených změn v nominaci. „To je ještě strašně daleko,“ nechce předbíhat.

Proti českému týmu se postaví Australané s největší hvězdou Nickem Kyrgiosem, patnáctým mužem světového žebříčku, ale také náladovou primadonou.

Na nedávném Australian Open se mu ale nevedlo, vypadl už ve 2.kole. „Zase bude skvěle odpočatý, takže je naladěný na to, aby hrál dobře,“ podotkl nehrající kapitán domácích Lleyton Hewitt.

Podle něj bude Kyrgiosovi vyhovovat i tvrdý povrch, který Australané doma zvolili. „Měl na něm nejlepší výsledky, takže si na tomhle povrchu věříme,“ dodal Hewitt.

Australané jsou favoritem, v českém táboře však panuje odhodlaný duch. Do bojů o udržení se nechce nikomu. „Bude to těžký oříšek, ale my uděláme vše pro to, abychom ho rozlouskli,“ burcuje Štěpánek. „Baráži se chceme vyhnout,“ doplnil ho Navrátil.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!