Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sáblíková útočí na medaili z MS, zatím je třetí

Sport

  14:48
MOSKVA - Rychlobruslařka Martina Sáblíková je v polovině mistrovství světa ve vícebojích v Moskvě třetí. Dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru zajela na pětistovce, své nejslabší trati, čtrnáctý čas, následující trojku pak suverénně vyhrála v novém rekordu dráhy. V čele průběžného pořadí je obhájkyně zlaté medaile Ireen Wüstová z Nizozemska, druhá je Kanaďanka Christine Nesbittová.

Martina Sáblíková foto: ČTK

Opravdu jsem spokojená," pochvalovala si Sáblíková výsledky v obou jízdách. Na pětistovce zajela své maximum, jen tři desetiny za osobním rekordem, a k rekordu dráhy na tříkilometrové trati jí prý na těžkém ledu pomohlo i hecování s Wüstovou. "Nemám si co vytknout, leda tak včerejší trénink a mé tříslo," žertovala o zranění.

Ztrátu na soupeřky před sebou sice považuje za velké manko, ale medaili by nerada pustila z rukou. "Šance tu je a důležité je to neztratit. Zítra ještě budou dvě tratě a uvidíme. Budu se snažit hlavně podat dobrý výkon na patnáctistovce, abych neztratila moc. Udělám, co bude v mých silách," slíbila.

Čtyřiadvacetiletá Sáblíková, která byla loni na vícebojařském MS po pádu na závěrečné pětce třetí, zajela v úvodní pětistovce čas 40,31 sekundy.

Šampionka z let 2009 a 2010 přitom před startem prohlásila, že by byla spokojená s časem 40,50. "Šlo o to, abychom ztratili co nejméně a mohli pomýšlet na stupně vítězů.Před startem se to zdálo hodně těžké, ale Martina nezajela špatně, 40,3 je na ni hodně dobrý čas, a tak je pořád ve hře o pódium," řekl trenér Petr Novák po první disciplíně.

Wüstová má na Sáblíkovou náskok 2,38 sekundy

Na trojce byla poté Sáblíková podle očekávání nejlepší. Česká reprezentantka v této sezoně bez jediné porážky suverénně kraluje Světovému poháru na dlouhých tratích a nezaváhala ani dnes. V poslední rozjížďce zajela nový rekord moskevské dráhy 4:01,80.

Trenér Novák chválil, že Sáblíková navzdory natrženým tříslům zvládla sobotní jízdy výborně. "Je vidět, jak dobře to má Martina srovnané v hlavě, jak důležitá je psychika. I při tomto (zranění) jela technicky tak, jak jsem viděl málokdy. Tedy když je problém, tak jede ještě zodpovědněji. A čas je bez diskuse fantastický," prohlásil. "Věřím, že bude bojovat i o zlato," dodal.

Velmi dobrou formu v ruské metropoli potvrdila Wüstová, která stejně jako před týdnem při SP v Hamaru dlouho držela se Sáblíkovou krok. Nakonec za ní zaostala o 0,89 sekundy a posunula se do čela průběžného pořadí MS. Na základě přepočtu má aktuálně nizozemská reprezentantka na Sáblíkovou náskok 2,38 sekundy, druhá Nesbittová ztrácí na Wüstovou 0,22 sekundy.

Další česká rychlobruslařka Karolína Erbanová se mezi 24 startujících na šampionátu nedostala.

Výsledky mistrovství světa v rychlobruslařském víceboji

500 m:
1. Nesbittová (Kan.) 38,30, 2. Lobyševová (Rus.) 38,95, 3. Wüstová (Niz.) 39,37, ...14. Sáblíková (ČR) 40,31.

3000 m:
1. Sáblíková 4:01,80, 2. Wüstová 4:02,69, 3. De Vriesová (Niz.) 4:07,06.

Průběžné pořadí:
1. Wüstová 79,818 b., 2. Nesbittová 79,891, 3. Sáblíková 80,610.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...