Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sáblíková obhájila na ME ve víceboji bronz

Sport

  19:50
HEREENVEN - Rychlobruslařka Martina Sáblíková obhájila na mistrovství Evropy ve víceboji bronzovou medaili, kterou si zajistila heroickým výkonem v závěrečném závodu na pětikilometrové trati.

Věčně se usmívající rychlobruslařka Martina Sáblíková. foto: ČTK

Titul v Heerenveenu získala šestatřicetiletá Němka Claudia Pechsteinová, druhá skončila její krajanka Daniela Anschützová-Thomsová.

Předloňská mistryně Evropy Sáblíková přitom měla před závodem na 5000 metrů za medailovými pozicemi více než dvanáctisekundový odstup. Domácí nizozemskou reprezentantku Paulien van Deutekomovou však v přímém souboji porazila o čtvrt minuty a nakonec se jako jediná dostala pod sedmiminutovou hranici.

Mužský čtyřboj vyhrál nizozemský obhájce titulu Sven Kramer, který kromě úvodního sprintu na 500 metrů ovládl všechny tři zbývající disciplíny.

Pechsteinová zvítězila na ME ve víceboji potřetí; poprvé se jí to podařilo už před 11 lety, po dnešním triumfu se stala nejstarší mistryní Evropy.

Sáblíková měla z medaile obrovskou radost. "Potřetí za sebou jsem potřebovala najet tolik vteřin a podařilo se mi to, což je neskutečné. Jsem ráda, že to takhle dopadlo hlavně tady v Heerenveenu," řekla Sáblíková novinářům.

Po patnáctistovce, na které zajela šestý čas, ji přitom už optimismus opouštěl. "Boj o medaili nevzdávám, ale je pravda, že ten náskok se zdá neuvěřitelný. Pokusím se na pětce zajet čas 6:50, což je maximum, které jsem tady zvládla před dvěma lety, a pak se uvidí. Myslím si ale, že posunout se na stupně vítězů nepůjde," řekla. Nakonec pět kilometrů vyhrála časem 6:53,19 téměř o deset sekund před Pechsteinovou.

Za bronzový úspěch hned poděkovala kouči Petru Novákovi. "Neříkal mi časy kol, ale kolik najíždím na soupeřku, což mi hodně pomohlo. Když křičel, že mám osm (sekund) navrch, tak už jsem věděla, že to musí dopadnout dobře," prohlásila.

Tři kola před cílem si už byla jistá. "V cíli jsem ještě sledovala časomíru, kdyby (Van Deutekomová) zrychlila. Když jsem pak viděla, že je to o patnáct, tak jsem si to užívala," poznamenala. "Stříbro ale bylo daleko, i když jsem v konci najížděla dost na ostatní. Jejich náskok ale byl hodně velký," dodala.

Trenér své svěřenkyni věřil, o medaili byl přesvědčený ještě mnohem dřív než ona sama. "Věděl jsem, že je schopná to najet. Od třetího kola jsem byl v klidu, a když jsem viděl, kolik najíždí, tak jsem věděl, že si jede pro placku," řekl Novák. Vícebojařské MS se koná na počátku února v Hamaru a Novák věří, že i tam může Sáblíková bojovat o medaili. "Věřím, že pojede lépe pětistovku. Po nemoci ztratila nějaká kila a projevilo se to," podotkl.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...