130 let

Martina Sáblíková s koučem Petrem Novákem. | foto: ČTK

Sáblíková po zisku domácího titulu myslí i na cyklistické MS

Sport
  •   19:12
HOLÍČ - Hodně překvapená byla ze svého prvního individuálního titulu v cyklistice dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková. Na společném šampionátu České a Slovenské republiky dominovala ve slovenském Holíči v časovce na 20 kilometrů suverénním způsobem. Před druhou Martinou Růžičkovou měla náskok 46 sekund.

Není vyloučeno, že se pokusí o start na podzimním mistrovství světa v Austrálii. "S titulem jsem nepočítala. Trať byla hodně náročná, členitá a navíc po obrátce do kopce v silném větru. Musela jsem čekat, jestli mi zbyly síly a hlavní bylo dobře určit taktiku. Vyšlo to," řekla třiadvacetiletá Sáblíková.

Žádná krize ji prý nepostihla. "První polovina se mi jela dobře a druhá taky. Po trati mě lidi povzbuzovali a to vždy pomůže," uvedla Sáblíková. S cyklistickou přípravou začala před třemi týdny a před startem měla najeto pouhých 350 kilometrů. "Ale v tréninku jsem byla stále, jezdím na kolečkových bruslích, běhám," řekla Sáblíková, která již před rokem vybojovala zlato v časovce dvojic s Martinou Růžičkovou a ve své sbírce má například i bronz z ME do 23 let.

"Je vidět, že na olympiádu byla dobře připravená. Moc po ní trénovat nemohla, až posledních 12 dnů bylo intenzivnějších. Já ale zatím nevím, co to bude znamenat pro sezonu," uvedl trenér Petr Novák, jenž stále myslí na to, že by Sáblíková mohla na kole startovat na olympijských hrách v Londýně za dva roky. "Nejdříve si musíme ověřit sílu, rozhodně je to testování před něčím, do čeho bychom chtěli jít," prohlásil.

Sáblíková by se mohla objevit už na letošním mistrovství světa, které se uskuteční na přelomu září a října. "Nyní jsem sám trošku nahlodaný, zda pro to něco neudělat. Jet tam a otestovat svět, abychom měli přehled na příští rok. Ale nejdříve musí být nominovaná," řekl Novák a tím, že do světového šampionátu by rychlobruslařská šampionka již na silnici příliš závodů jet neměla.

"Zatím počkám a uvidím, jak to bude dále vypadat. Šampionát je v Austrálii a uvidíme, jak to půjde skloubit s přípravou na rychlobruslařskou sezonu," dodala Sáblíková.

Autor: ČTK