Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sáblíková se chystá na ME, na souboj s hvězdnou Beckertovou nedojde

Sport

  13:37
COLLALBO/PRAHA - Dvojnásobnou olympijskou vítězku Martinu Sáblíkovou čeká závod v italském Collalbu, kde před čtyřmi lety odstartovala svou úspěšnou kariéru. Rychlobruslařská hvězda bude na tamním otevřeném oválu obhajovat titul mistryně Evropy ve víceboji, překvapivou kontinentální šampionkou se přitom v Collalbu stala i v lednu 2007.

Český sportovec roku 2010 - Martina Sáblíková. foto: ČTK

A dodnes na tento úspěch vzpomíná. I proto, že do malého městečka v tyrolských Alpách jezdí pravidelně trénovat. "Collalbo pořád patří k místům, kam se strašně ráda vracím. Bez ohledu na to, jak to dopadne, jestli to bude dobré nebo špatné, tak tady to začalo. A bylo to skvělé," řekla Sáblíková. Několikrát prohlásila, že se tady vlastně cítí jako doma.

Rok 2010 v obrazech

I proto si přeje, aby zde uspěla. Cíle si stanovila tradiční - umístění na stupních vítězů. "Bude to těžké, ale doufám v bednu. Samozřejmě se ale budu snažit," pousmála se svěřenkyně trenéra Petra Nováka, která od roku 2007 na žádném mistrovství Evropy nechyběla mezi trojicí nejlepších. Doma má dvě vícebojařská zlata a dva bronzy.

Už před startem Sáblíková přišla o jednu velkou soupeřku, ze závodu se ze zdravotních důvodů odhlásila Stephanie Beckertová z Německa. "Ona by ale byla stejně soupeřka na trojku a na pětku, tady se jede čtyřboj. Nevím, jak dopadne moje pětistovka, ale její je ještě horší," podotkla česká reprezentantka na adresu trojnásobné olympijské medailistky, jejíž silnou stránkou jsou také delší tratě.

Martina Sáblíková.

Sáblíková se prý spíš soustředí na všestrannější rychlobruslařky. "Spíše se koukám na ty, kteří umí všechny tratě. Holanďanky, Rusky a Norky šly letos nahoru," vypočítala soupeřky v bojích o medaile. Adeptek na umístění na stupních vítězů je podle ní asi osm. "Na začátku je soupeřek hodně, ale kolik holek bude bojovat o medaile, se ukáže po prvních dvou tratích. Teď se musí počítat se všemi," řekla Sáblíková.

Nejlepší sportovkyně České republiky uplynulého roku trénuje v Collalbu s krátkou přestávkou již od 5. prosince. A s přípravou i formou je celkem spokojená. "Pocity se mění podle počasí. Když fouká vítr, tak časy nejsou moc dobré a jsem z toho pak trochu rozčarovaná. Jinak je to ale docela v pohodě," uvedla.

Petr Novák, v pozadí Martina Sáblíková.

Počasí zatím rychlobruslařům na otevřeném oválu celkem přálo, v závěru tohoto týdne se ale má zhoršit. Může tak výrazně ovlivnit závod. "Kdyby pršelo nebo sněžilo, tak bude led po úpravě vypadat jinak než o deset minut později. Tak to ale je a člověk to tak musí brát," podotkla Sáblíková.

Vzhledem k tomu, že se v Collalbu připravuje už delší dobu, oslavila zde Sáblíková i příchod Nového roku. "Posledního prosince jsme normálně do čtyř hodin trénovali, pak jsme si dali chlebíčky, poseděli spolu, připili si na Nový rok a asi v jednu jsme šli spát. Nic bouřlivého to nebylo," řekla Sáblíková. Druhý den dostali od trenéra dopoledne volno, po obědě však příprava pokračovala normálně dál.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...