Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Sáblíková se dočkala. Ve SP vyhrála trojku, porazila i Beckertovou

Sport

  13:44
MOSKVA - Rychlobruslařka Martina Sáblíková poprvé v sezoně vyhrála závod Světového poháru a je zpátky ve hře o celkové prvenství. Dvojnásobná olympijská šampionka byla v Moskvě, kde se koná čtvrtý díl seriálu, nejrychlejší na trati 3000 metrů. Druhou Ireen Wüstovou z Nizozemska porazila o více než jednu sekundu.

Martina Sáblíková foto: Reuters

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka, která se na start postavila jako čerstvá mistryně Evropy ve víceboji, se představila v předposlední rozjížďce, ve které byla její soupeřkou Brittany Schusslerová z Kanady. Sáblíková se až do posledního mezičasu držela na druhém místě, v posledním kole ale Wüstovou o 1,38 sekundy předstihla a stanovila nový rekord oválu 4:04,03 minuty.

Po Sáblíkové se na start postavily Němka Stephanie Beckertová a Jilleanne Rookardová z USA, první dvě ženy průběžného pořadí. Beckertová, která vynechala lednové ME, zvolila podobnou taktiku jako Sáblíková, ale za časy české soupeřky mírně zaostávala.

V posledním kole pak navíc vítězka dvou ze tří odjetých závodů na dlouhých tratích upadla kvůli poškozené brusli a přišla o šanci na medailové umístění. Nakonec Beckertová do cíle dokulhala, obsadila ale poslední, dvacáté místo v divizi A, za které získala jen pět bodů.

Z pohledu Němky nevydařený závod vrátil Sáblíkovou do hry o celkové prvenství v seriálu SP. Díky zisku sta bodů se česká reprezentantka posunula v průběžném pořadí na druhé místo, na Beckertovou ztrácí jen 15 bodů. Svůj první start má v Moskvě za sebou i Karolína Erbanová, která byla v závodě na 500 metrů patnáctá. Vyhrála Němka Jenny Wolfová.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč