Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sáblíková si na pětce vyjela druhé vítězství v sezoně Světového poháru

Sport

  22:19
Rychlobruslařka Martina Sáblíková potvrdila v Salt Lake City dominanci v závodech na pět kilometrů a po druhém vítězství v sezoně si upevnila vedení ve Světovém poháru. Časem 6:47,42 minuty porazila druhou Rusku Natalju Voroninovou o téměř šest sekund.

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková. foto: Reuters

Dvojnásobná olympijská vítězka na pětce Sáblíková před týdnem prožila skvělý vstup do sezony. Na ledovém oválu v Calgary vyhrála závod na 3000 metrů a vykročila ideálně za desátým titulem pro nejlepší ženu SP na dlouhých tratích.

Dnes v USA potvrdila, že na pěti kilometrech je k neporažení. V místě, kde před čtyřmi a půl lety vytvořila světový rekord (6:42,66), od začátku zajížděla nejlepší mezičasy a odstup od soupeřek neustále zvyšovala. V sobotu absolvuje osmadvacetiletá česká hvězda v Salt Lake City 1500 metrů, v neděli závod s hromadným startem.

V divizi B se na pětce blýskla skvělým časem nizozemská rychlobruslařka Carien Kleibeukerová, výkonem 6:45,04 si o deset vteřin vylepšila osobní rekord a byla dokonce rychlejší než vítězka elitní skupiny Sáblíková. Další česká reprezentantka Nikola Zdráhalová ubrala z osobního maxima 13 sekund a časem 7:17,00 obsadila v béčku 19. místo.

Autor: