Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sáblíková už je třetí ve Světovém poháru. Pomohl jí k tomu bronz v Heerenveenu

Sport

  16:30
Heerenveen - Martina Sáblíková obsadila na Světovém poháru v Heerenveenu třetí místo v závodu na 3000 metrů a třetí je i v průběžném pořadí seriálu na dlouhých tratích. Z vítězství se radovala domácí Antoinette de Jongová, která byla o 91 setin sekundy rychlejší. Na druhou Kanaďanku Isabelle Weidemannovou ztratila česká reprezentantka dvě desetiny sekundy.

Radost Martiny Sáblíkové. foto: MAFRA

Sáblíková se v Nizozemsku představila pouze na ‚trojce‘. Od minulého týdne totiž bojovala se zdravotními problémy, které ovlivnily i její trénink. 

V předposlední rozjížďce nakonec zajela čas 4:00,337 a v přímém souboji porazila domácí Esmee Visserovou, která doposud vedla SP.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka však nestačila na De Jongovou, která jela již ve druhé rozjížďce a sama. Její plánovaná soupeřka a krajanka Ireen Wüstová se totiž na start nepostavila.

Sáblíkovou porazila také Weidemannová, které osobní rekord 4:00,129 vedle druhého místa zajistil i vedení v SP. 

Rodačka z Nového Města na Moravě na ni po čtyřech závodech ztrácí deset bodů. Za druhou Visserovou, olympijskou vítězkou na pětikilometrové trati, má jen dvoubodový odstup.

Druhá česká rychlobruslařka Natálie Kerschbaummayr se představila v divizi B, ve které obsadila časem 4:26,469 poslední místo. Nemocná Nikola Zdráhalová v Heerenveenu nestartovala.

Sebastian Druszkiewicz zasáhl do závodu na 5000 metrů a v divizi B skončil na 21. místě. Do průběžného pořadí SP tak získal čtyři body.

Seriál SP bude pátým dílem pokračovat od 1. do 3. února v Hamaru.

Autor: