Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sáblíková vstoupila do SP čtvrtým místem, vítězná Weidemannová ji porazila o téměř dvě sekundy

Úřadující mistryně světa a světová rekordmanka Martina Sáblíková. foto: ČTK

Minsk - Úřadující mistryně světa a světová rekordmanka Martina Sáblíková vstoupila do nové sezony Světového poháru čtvrtým místem v závodě na 3000 metrů v Minsku. Na nížinné dráze v Bělorusku zajela čas 4:06,40 a ztratila 32 setin na bronzovou Ivanie Blondinovou z Kanady. Vyhrála jiná Kanaďanka Isabelle Weidemannová, která Sáblíkovou porazila téměř o dvě sekundy. Druhá skončila olympijská šampionka Carlijn Achtereekteová z Nizozemska.
  17:40

Dvacetinásobné světové šampionce Sáblíkové se tak nezdařil první útok na jubilejní padesáté vítězství ve Světovém poháru. Na tříkilometrové trati, kterou už vyhrála třiatřicetkrát, od začátku ztrácela na nejrychlejší mezičasy i na ruskou kolegyni ze závěrečné rozjížďky Natalii Voroninovou. Tu v závěrečném kole předstihla, ale na medailové pozice se už neprotlačila. Dvaatřicetiletá Češka byla o rovných šest sekund pomalejší než při říjnových kontrolních závodech v Inzellu.

V Minsku závodila také Nikola Zdráhalová, která skončila na trojce druhá v divizi B. Zajela čas 4:10,745 a v horší výkonnostní skupině nestačila pouze na Melissu Wijfjeovou z Nizozemska, na kterou ztratila tři sekundy.

Třiadvacetiletá Zdráhalová v Minsku zhruba o osm desetin sekundy zaostala za časem z Inzellu. Třetí Jekatěrinu Šichovovou z Ruska porazila o sedm setin sekundy.

Autor: