Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sáblíková vyhrála v závodu na 3000 m

Sport

  10:53
BASELGA DI PINE (ITÁLIE) - Rychlobruslařka Martina Sáblíková obhájila celkové prvenství ve Světovém poháru na dlouhých tratích. Zajistila si ho dnešním vítězstvím v závodu na 3000 metrů v italském středisku Baselga di Pine.

Nadoraz. Takhle bojuje Martina Sáblíková v každém závodě o stupně vítězů.

Nejlepší česká sportovkyně loňského roku měla dosud v čele vytrvaleckého pořadí SP před druhou Němkou Claudií Pechsteinovou náskok 160 bodů, po triumfu v předposledním závodu sezony ho zvýšila na nedostižných 180 bodů.

Pechsteinová dnes dojela s více než třísekundovou ztrátou za dvacetiletou českou reprezentantkou druhá. Svěřenkyně trenéra Petra Nováka tentokrát startovala v poslední rozjížďce, takže se bezprostředně po jízdě mohla začít radovat z dvojnásobného úspěchu. "Na začátku jsem sice trochu prohrávala s Japonkou, se kterou jsem startovala, ale po dvou kolech už to bylo dobré a dvě a půl kola před cílem už na mě Petr volal, že jedu na vítězství," pochvalovala si Sáblíková ideální průběh závodu.

V neděli navíc rychlobruslařům nekomplikovalo snažení na otevřené dráze ani nepříznivé počasí. "Bylo to v pohodě. Bylo trochu pod mrakem, občas vykouklo sluníčko. Vítr ale nefoukal," popsala česká reprezentantka dnešní podmínky, které svědčily i její krajance Andree Jirků. Ta skončila dvanáctá.

Netradičně však musely závodit již dopoledne. Start "trojky" totiž organizátoři posunuli už na 9:30. "Normálně chodíme na trénink na desátou, takže to zas tak velký problém nebyl. Plně jsem se navíc na závod soustředila," řekla Sáblíková, která za celkový triumf v SP obdrží prémii 14.000 dolarů (asi 244.000 korun).

Úřadující mistryně světa na tři a pět kilometrů Sáblíková vyhrála závod Světového poháru poosmé v kariéře, v této sezoně zvítězila popáté. Celkově tak suverénně obhájila prvenství v poháru z loňského roku bez ohledu na výsledek posledního závodu v nizozemském Heerenveenu.

"Samozřejmě, že jsem ráda, že se mi to podařilo. Jsem první a už mi to nikdo nevezme. Člověk nikdy neví, co se může v dalším závodě stát," uvedla Sáblíková, které se na otevřené dráze v Baselze dařilo i v sobotu. Na své doplňkové trati 1500 metrů skončila druhá.

Její druhý triumf v SP vyhlížel suverénně, průběžnému pořadí kralovala česká rychlobruslařka od začátku. "Obhajoba je vždy těžší, člověk totiž myslí i na to, že už to jednou dokázal, a když mu to tolik nejde, je to horší. Byla jsem ale výborně připravená, za což patří dík trenérovi," ocenila Sáblíková práci kouče Nováka. 


Výsledky:

Ženy - 3000 m: 1. Sáblíková (ČR) 4:11,09, 2. Pechsteinová 4:14,20, 3. Mattscherodtová (obě Něm.) 4:15,03, ...12. Jirků (ČR) 4:21,51.

Průběžné pořadí SP (po 6 ze 7 závodů): 1. Sáblíková 580, 2. Pechsteinová 400, 3. Hughesová (Kan.) 285, ...27. Jirků 45.
Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...