130 let

Martina Sáblíková se svým druhým zlatem. | foto: ČTK

Sáblíkové se poklonil i předseda MOV Rogge: Je to zimní královna

Sport
  •   1:09
VANCOUVER/RICHMOND - Martina Sáblíková je královnou rychlobruslení a může se stát královnou celých olympijských her. Prohlásil to prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge, který osobně v Richmondu sledoval úspěšný boj české reprezentantky o druhé zlato.

Sáblíková jej získala získala po boji na pětikilometrové trati a přiveze si z Vancouveru společně se zlatem na 3000 a bronzem na 1500 metrů tři medaile.

Dále čtěte

Lepší než česká rychlobruslařka je co do počtu cenných kovů jen německá biatlonistka Magdalena Neunerová, stejnou bilanci jako Sáblíková má norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová.

VANCOUVER ON-LINE

"Je to definitivně královna bruslení. Jestli se stane skutečně královnou celých her, to se ještě uvidí. Ale má elegantní styl bez nějakých známek vysokého úsilí," aplaudoval v hale Rogge. "Jede tak lehce, nenuceně, vyhrává snadno. Má tři medaile. Tomu říkám představení," vyjadřoval poklony, k nimž se Rogge příliš často neuchyluje.

Sáblíková už žádnou medaili do sbírky nepřidá, neboť závod na 5000 metrů byl jejím posledním. Česká republika nemá dostatek rychlobruslařů do týmového závodu.

MARTINA SÁBLÍKOVÁ: JELA JSEM NA KREV

Byla šťastná ale zároveň neuvěřitelně unavená. Česká rychlobruslařská královna Martina Sáblíková (22) za sebou měla nejtěžší závod své kariéry. S prvními pocity se chvíli před dopingovou kontrolou a telefonátem s premiérem Janem Fischerem svěřila také pro Lidové noviny.

Martino, obrovská gratulace. Jak byste popsala průběh závodu?
"Byl strašně těžký, v závěru mě už hrozně bolely nohy, ale nakonec jsem to dokázala. Jela jsem už na krev. Být o něco delší asi bych nevydržela.

Jaké byly první pocity, když jste projela cílem a viděla výsledky?
Neskutečně krásné. Těžko se to popisuje slovy. Byla jsem šťastná a zároveň hrozně unavená. Nemohla jsem tomu chvíli uvěřit.

Jak se vám jelo po Němce Beckertové, který zvládla fantastický čas?
Bylo to těžké, v první chvíli na startu jsem si trochu nevěřila, ale kouč mě na dálku uklidnil. Naštěstí náš plán na jednotlivá kola nám vyšel. až do závěru, který byl ale opravdu neskutečně těžký. Ve vítězství jsem uvěřila až v cíli.
(ANTONÍN VAVRDA - LN)

Autoři: Antonín Vavrda, ČTK