130 let

Martina Sáblíková na trati 5000 metrů. | foto: KOJI SASAHARAAFP

Sáblíkové unikla medaile o vlásek

Sport
  •   19:22
TURÍN - Skvělý výsledek se povedl Martině Sáblíkové v závodě na 5000 metrů. Teprve osmnáctiletá reprezentantka skončila čtvrtá a postarala se o nejlepší výsledek českého rychlobruslení v historii. Časem 7:01,38 minuty vylepšila svůj juniorský světový rekord a k bronzové medaili jí chybělo 81 setin vteřiny.
V závodě zvítězila Kanaďanka Clara Hughesová, která se jako jediná dostala pod hranici sedmi minut, před Němkou Claudií Pechsteinovou. Ta na této trati zvítězila na třech předchozích olympijských hrách. Třetí byla Kanaďanka Cindy Klassenová, vítězka patnáctistovky, která tak v Turíně získala medaili při každém z pěti startů.

První polovině startovního pole na pomalejší turínské dráze jednoznačně kralovala Kristina Grovesová z Kanady. Poté se do čela propracovala Němka Daniela Anschützová-Thomsová, která srazila nejrychlejší čas na 7:02,82. Rozhodovalo se ale až ve dvou závěrečných rozjížďkách.

"Závod měl být delší o 200 metrů"
Sáblíková, která musela v minulých dnech omezit trénink kvůli zranění stehenního svalu, začala ve dvojici s Klassenovou tradičně pomaleji a na trati na ni ztrácela kolem pěti sekund."Jela jsem ale podle plánu," řekla po závodě Sáblíková.
 
Na třetím kilometru se však i ona dostala pod mezičasy do té doby vedoucí Anschützové a v závěru dokázala tempo vystupňovat tak, že ji v cíli od kanadské favoritky dělila jen necelá vteřina. O 18 setin navíc překonala svůj juniorský světový rekord z prosincového závodu Světového poháru v Heerenveenu.

Zdálo se, že rodačka z Nového Města na Moravě má k historické medaili blízko, protože Hughesová i Pechsteinová v závěrečné rozjížďce na čas Klassenové dlouho ztrácely. Obě si ale dokázaly přesně rozvrhnout síly a ve finiši si přece jen rozdělily zlato a stříbro. Pechsteinová přitom přišla o čtvrtý olympijský triumf z vytrvalecké trati za sebou jen o sekundu.

"Ze čtvrtého místa jsem nejdřív byla zklamaná, přála jsem si být na stupních, ale teď už jsem strašně ráda. Je to velký úspěch, vždyť jsem si zajela osobní a juniorský světový rekord," řekla Sáblíková. V minulých dnech přitom musela omezit trénink kvůli zranění stehenního svalu. "Bolelo to i dneska, ale dalo se to zvládnout. To čtvrté místo vlastně odpovídá pořadí časů v sezoně, všechny jsme tady podaly výborné výkony," uvedla a zalitovala, že závod
nebyl o něco delší. "Možná by stačilo 200 metrů a na tu medaili by to vyšlo," okomentovala zpomalení Klassenové v závěru.

Výsledky:
Ženy - 5000 m:

1. Hughesová (Kan.) 6:59,07, 2. Pechsteinová (Něm.) 7:00,08, 3. Klassenová (Kan.) 7:00,57, 4. Sáblíková (ČR) 7:01,38 - juniorský světový rekord, 5. Anschützová-Thomsová (Něm.) 7:02,82, 6. Grovesová (Kan.) 7:03,95, 7. Raneyová (USA) 7:04,91, 8. Haugliová (Nor.) 7:06,08, 9. Groenewoldová 7:11,32, 10. Kleibeukerová (obě Niz.) 7:12,18. 

Autor: Lidovky.cz