Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sáblíkovou čeká poslední test: z MS chce zlato

Sport

  12:12
HEERENVEEN - Poslední velká akce sezony čeká v druhé polovině týdne českou rychlobruslařskou hvězdu Martinu Sáblíkovou. Dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru bude na mistrovství světa na jednotlivých tratích v Heerenveenu bojovat o umístění na stupních vítězů. Favoritkou je na trojce a pětce.

Martina Sáblíková a Annouk van der Weijden foto: Reuters

Čtyřiadvacetiletá rychlobruslařka získala od roku 2007 na MS na jednotlivých tratích již sedm medailí, přičemž pětkrát byla zlatá. Do Nizozemska odjela s tradičním cílem - umístit se na stupních vítězů a pokud možno být alespoň jednou nejrychlejší.

"Doufám hlavně v jednu placku, protože to bude strašně těžké, a doufám, že se to povede," řekla Sáblíková, která na MS na pětikilometrové trati kraluje nepřetržitě od roku 2007. Loni v Inzellu vedle zlata na pětce získala ještě stříbro na trojce.

Na kratší trati, kterou absolvuje ve čtvrtek, ji podle všeho čeká náročnější práce. "Když si vezmeme, o jaké kousky jsem vyhrála v Heerenveenu nebo v Astaně (ve Světovém poháru), tak to bude opravdu velký boj," uvedla Sáblíková, která v této sezoně pošesté za sebou ovládla celkové hodnocení Světového poháru na dlouhých tratích. Tentokrát bez jediné porážky.

Alespoň jeden titul, plánuje Novák

Podobně jako Sáblíková na MS nahlíží i její kouč Petr Novák. "Kdyby na jedné trati vyhrála, tak bych byl rád. Důležité je, aby stála na pódiu, ale být mistrem světa má svoji váhu. Alespoň jeden titul chceme," řekl Novák.

Zda se Sáblíková představí i na páteční patnáctistovce, se rozhodne až po čtvrtečním prvním startu. Závody v Heerenveenu budou pro Sáblíkovou a spol. posledními v sezoně. "Už toho máme plné brejle, i tělo se začíná bránit. Jet špičkově v listopadu i na konci března není sranda. Udržovat pódiovou formu pět měsíců není jednoduché. Těšíme se, až to skončí," přiznal Novák, který se svou svěřenkyní poslední týdny cestuje mezi Nizozemskem a Berlínem. Na stadionu Thialf se nezvykle pojede již třetí velký závod v sezoně.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Společně se Sáblíkovou se na MS představí i Karolína Erbanová, která už má ale vrchol sezony za sebou. Na juniorském MS získala dvě zlaté a dvě stříbrné medaile. "Tam měla mít hlavní formu a podařilo se jí tam potvrdit výsledky. Tady uvidíme, jak sezonu dojede. Má toho ale před sebou dost.

Měla by jet patnáctku, kilák a dvě pětistovky," uvedl Novák, jenž by byl spokojený, kdyby Erbanová v jedné z kategorií skončila do desátého místa. "Nevím ale, co od toho očekávat. Kája měla natažená třísla, takže netrénujeme starty," dodal Novák.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!