130 let

Simultánky se zúčastnil i redaktor webu Lidovky.cz Tomáš Már (na snímku vlevo) při zahájení hry černými. | foto: Chess Café/ Anežka Kružíková

Reportáž

„Rituální sebevražda“ bohyni štěstí na Kampě neobměkčila. Indický šachista porazil všech 23 soupeřů

Sport
  •   18:58
Obětovat život střelce za několik pěšců se ukázalo jako špatný nápad. Indický velmistr S.L. Narayanan zkušeně počkal, až se porazím sám. Netrvalo to ani dlouho, přesto jsem si pár minut užíval pocitu, že honím krále hráče první světové stovky po šachovnici. V pátek se v pražském Michnově paláci uskutečnila v rámci šachového festivalu ČEZ CHESS TROPHY 2022 závěrečná exhibiční simultánní partie mezi ním a 23 pozvanými soupeři, mezi kterými jsem se nacházel i já, redaktor webu Lidovky.cz. Ještě předtím se celkovým králem několikadenní akce stal po dramatické koncovce David Navara.

Musím říct, že i na mě dýchla slavnostní atmosféra Michnova paláce na pražské Kampě a při prvním tahu se mi rozklepala ruka, nechtěl jsem udělat ostudu. Měl jsem v hlavě několik rad, které mi narychlo dal trenér Stanislav Stárek. Právě on dotáhl náš oddíl z malého města - Říčan - k druhému místu na mistrovství republiky mládeže a podílel se v posledních letech významným způsobem na růstu řady mladých hráčů a hráček.

„Šachový svět není pro nás bezpečným místem.“ Sexuální harašení se nevyhýbá ani královské hře

Můj soupeř - Ind S.L. Narayanan - se při předchozí exhibici dlouho držel proti české jedničce Davidu Navarovi. A i když měl trofej pro vítěze festivalu doslova na dosah, nakonec se radoval domácí hráč po zvládnuté závěrečné - armagedonové partii, kde už není možné dát remízu. Další obětí spolu s dalšími 23 hráči jsem se měl stát i já.

Věděl jsem, že soupeř, ačkoliv patří ke světové špičce, není zrovna taktik. Volně přeloženo - rozlišujeme v šachu taktiku a strategii. Taktika spočívá v počítání variant, v nichž člověk hledá konkrétní ideje, které ve správném pořadí tahů mohou přinést materiální zisk či matový závěr, a strategie se skládá z nějakého plánu, kam usadit figurky, aby co nejlépe hrály. Je to stejné, jako když sázíte stromy. Taktikou je dojít do kůlny, vzít si rýč, udělat díru a ideálně se nezranit. Strategie pak spočívá v rozmístění stromů, abyste se schovali do stínu a nedostali úpal.

Občas mívám sebevražedné sklony, myslím na šachovnici, a vydám se střemhlav do útoku, aniž bych domyslel následky. První dílčí cíl byl tedy vyvinout všechny figury. Jenomže ve chvíli, kdy to vypadalo slibně a já přebíral za černé figury otěže hry, jsem dostal nápad. Dal jsem na svůj instinkt a rozhodl se pro oběť.

Ve chvíli, kdy je v místnosti hodně soupeřů, mezi kterými se nacházeli například expremiér Andrej Babiš, ligový šachista a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula či prezident Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek, jsem vsadil na agresivní výpad směrem k bílému králi. Chtěl jsem využít toho, že kromě mě se indický velmistr musel věnovat i ostatním a že šance pro nějaký překvapivý úder nebo vybudování „bordelu“ na 64 polích je právě teď.

Spočítal jsem si, že získám za oběť střelce nějaké pěšce, udělám z jeho krále chudáka a doufal jsem v nějakou chybu v jeho propočtu, možná i v nějaké podcenění. V tu chvíli jsem hodil všechny plány do koše a spáchal rituální sebevraždu vzývající pověstnou bohyni štěstěnu. Připadal jsem si jako Japonec běžící s mečem proti nastoupené plně ozbrojené americké armádě během druhé světové války.

Partie redaktora webu Lidovky.cz s indickým velmistrem S.L. Narayananem. Po správném černém tahu vzniká rovná pozice. Namísto toho přišlo 9. ...Jxd4, 10. Dxd4, Sc5 11. D d1, h5 12. e5, Sxf2?

Jenomže o tom šachy nejsou, a už vůbec ne pokud hrajete s někým, kdo hraje na takové úrovni jako můj soupeř. Jsou o vzorcích, neustálém počítání, o získávání nějaké drobné převahy na strategických místech. Vzpomněl jsem si na svého šachového trenéra z dětství. „Když to tam není, tak to tam prostě není.“

To byla šachová rada, která se mi vryla v pubertě pod kůži. Na svědomí ji měl náš trenér a mezinárodní velmistr Jan Ambrož, od něhož jsem to slýchával přesně po takových výstřelech do tmy často. Čím jsem ale starší, tím si ji opakuji méně, a třeba jednou také dospěji.

Nebyl jsem v tom ale sám. Podobně si vedli i ostatní hráči v místnosti. Indický velmistr S.L. Narayanan k tomu přistoupil velmi poctivě, a i když se mezi jeho soupeři nacházeli i velmi kvalitní šachisté, zvítězil nejjednoznačnějším možným poměrem 23-0.

Během několikadenní akce proběhly kromě souboje českého velmistra Navary s indickým reprezentantem také přednášky a nechyběl ani komentovaný průběh partií v podání velmistrů Štěpána Žilky, Martina Petra a Petra Piska nebo jste se mohli v předsálí pokochat výstavou šachových plakátů, které mají na svědomí například Boris Jirků, Tomáš Císařovský, Jiří Slíva či Tomáš Bím.

Autor: Tomáš Már