Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Šafářová vyřadila Mauresmovou

Sport

  14:42
PAŘÍŽ - Česká tenistka Lucie Šafářová se postarala o překvapení na grandslamovém turnaji v Paříži. Ve 3. kole porazila ve dvou setech domácí favoritku Amelii Mauresmovou a postoupila do osmifinále.

Lucie Šafářová foto: AFP

Její příští soupeřkou bude Ruska Anna Čakvetadzeová. S tou se v květnu utkala na
antukovém turnaji v Berlíně a porazila ji dvakrát 6:4.

Šafářová zopakovala proti Mauresmové úspěch z Australian Open, kde ji vyřadila o kolo později. Francouzka se teprve před pár týdny vrátila na kurty po dvouměsíční pauze kvůli operaci slepého střeva, takže před French Open byla s odhadem svých šancí opatrná.

"Neměla jsem pro tento turnaj žádný cíl, protože jsem neměla dost přípravy. V každém zápase ze sebe chcete vydat to nejlepší a dojít až do konce, ale mně to dnes nestačilo," řekla v rozhovoru přímo na kurtu. Už loni ji v Paříži o šanci na titul
připravila česká tenistka, v osmifinále ji vyřadila Nicole Vaidišová.

Přítelkyně Tomáše Berdycha se stala druhou českou zástupkyní v osmifinále Roland Garros. Mezi posledními šestnácti doplnila loňskou semifinalistku Vaidišovou, ale na rozdíl od Melbourne jsou obě nalosovány do opačné poloviny pavouka, takže případný český duel by mohl být na programu až ve finále.

Vstup do zápasu se více vydařil domácí favoritce, která se ujala vedení 3:0. Pak se však dvacetiletá Češka dostala do hry, začala trefovat vítězné míče a v první sadě už soupeřce nepovolila jedinou hru. Z rytmu Šafářovou nevyvedla ani pětiminutová pauza po sedmé hře, kterou si Francouzka vybrala kvůli ošetření stehenního svalu na pravé noze.

Druhá sada měla obdobný průběh, také v jejím počátku vedla Mauresmová 3:0,
ale tentokrát měla na kontě dokonce dva brejky. Čtvrtfinalistka Australian Open se znovu dokázala vrátit do zápasu a set se nakonec rozhodoval až ve zkrácené hře. Pro její průběh byla klíčová šestá výměna, při níž se Mauresmová vydala zakončovat k síti, ale Šafářová několik těžkých míčů doběhla a nakonec získala bod na 4:2. Za stavu 6:3 měla česká tenistka tři mečboly a hned ten první proměnila.

Šafářová dnes neztrácela hlavu ani za nepříznivých stavů. "Bojovala jsem o každý bod, nikdy se nevzdávám," poznamenala těsně po skončení zápasu tenistka, která teprve loni na US Open poprvé v kariéře postoupila do druhého kola grandslamu. Letos už má na elitních turnajích nesrovnatelně lepší bilanci - po čtvrtfinále v Melbourne bude útočit na minimálně stejný výsledek také v Paříži.

Muži:
Čtyřhra - 2. kolo:
Berlocq, Cuevas (Arg./Urug.) - Friedl, Škoch (ČR) 6:3, 6:2, Bhúpathí, Štěpánek (Ind./ČR) - García-Lopez, Volandri (Šp./It.) 6:1, 6:3.

Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Šafářová (25-ČR) - Mauresmová (5-Fr.) 6:3, 7:6 (7:3), Kuzněcovová (3-Rus.) - Cibulková (SR) 6:2, 6:3, Čakvetadzeová (9-Rus.) - Sugijamaová (21-Jap.) 6:4, 6:4, Schnyderová (14-Švýc.) - Knappová (It.) 6:1, 4:6, 7:5.
Čtyřhra - 2. kolo:
Peschkeová, Stubbsová (4-ČR/Austr.) - Grandinová, Granvilleová (JAR/USA) 6:1, 7:6 (7:5), Szavayová, Uhlířová (Maď./ČR) - Jansová, Rosolská (Pol.) 6:3, 6:3.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!