130 let

Dylan Groenewegen | foto: ČTK/AP

Sagan tentokrát ve spurtu neuspěl. Sedmou etapu Tour vyhrál Nizozemec Groenewegen

Sport
  •   18:00
Nizozemský cyklista Dylan Groenewegen vyhrál závěrečný spurt nejdelší etapy letošní Tour de France. Šestadvacetiletý jezdec stáje Jumbo-Visma porazil v závěru 230 kilometrů dlouhé trasy Australana Caleba Ewana a připsal si čtvrtý dílčí úspěch na Tour v kariéře.

Tour zažila první horskou etapu. Poprvé se ukázal Geraint Thomas, v čele je Ital Ciccone

Žlutý trikot lídra uhájil po 7. etapě Giulio Ciccone. Italský cyklista, který na 106. ročníku slavného závodu debutuje, dál vede o šest sekund před domácím Julianem Alaphilippem. 

Český cyklista Roman Kreuziger, který dnes dojel v hlavním pelotonu, drží průběžné 28. místo.

Groenewegen v koncovce prokázal, že se už plně zotavil z nešťastného pádu ve vysoké rychlosti z bruselského úvodu Tour. 

Peter Sagan se raduje z triumfu v páté etapě Tour de France.
Giulio Ciccone se oblékl do žlutého trikotu.

„Mezi mnou a Calebem je to vždycky hodně těsné, tentokrát mi to vyšlo,“ pochvaloval si v cíli. „V sobotu jsem v Bruselu pěkně tvrdě spadl, teď už jsem ale jenom vděčný. Tým pro mě pracoval úplně neuvěřitelně,“ dodal.

Nástup v závěru dokonale načasoval a Ewana těsně porazil. Na třetím místě dojel slovenský trojnásobný mistr světa Peter Sagan a upevnil si vedení v hodnocení sprinterů.

V neděli čeká peloton opět více kopců. Na 200 kilometrech trasy do Saint-Étienne je připraveno pět horských prémií druhé a dvě třetí kategorie.

Tour de France - 7. etapa

(Belfort - Chalon-sur-Saone, 230 km): 

1. Groenewegen (Niz./Jumbo-Visma) 6:02:44, 2. Ewan (Austr./Lotto-Soudal), 3. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 4. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida), 5. Philipsen (Belg./SAE Emirates), 6. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step), 7. Nizzolo (It./Dimension Data), 8. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 9. Matthews (Austr./Sunweb), 10. Kristoff (Nor./SAE Emirates), ...52. Kreuziger (ČR/Dimension Data) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:

1. Ciccone (It./Trek-Segafredo) 29:17:39, 2. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) -6, 3. Teuns (Belg./Bahrajn-Merida) -32, 4. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) -47, 5. Thomas (Brit./Ineos) -49, 6. Bernal (Kol./Ineos) -53, 7. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -58, 8. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:04, 9. Woods (Kan./EF Education First) -1:13, 10. Urán (Kol./EF Education First) -1:15, ...28. Kreuziger -3:05.

Autor: ČTK