Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kvitová a spol. útočí na titul Sportovec roku. Osm let už ho drží ženy

Tour de France

  12:23
PRAHA - Trojnásobný olympijský medailista Ondřej Moravec je zřejmě jediným mužem v okruhu největších favoritů ankety Sportovec roku 2014. A tak je celkem pravděpodobné, že i podeváté v řadě získá korunku pro vítěze žena. V seznamu těch nejúspěšnějších jsou Martina Sáblíková, Eva Samková a Petra Kvitová.

Petra Kvitová po vítězství ve Fed Cupu foto:  Michal Růžička, MAFRA

Anketa Sportovec roku 2014 jde do finále. Klub sportovních novinářů, který soutěž vyhlašuje, dnes oznámil nominaci deseti nejlepších jednotlivců a tří kolektivů. Ve druhém kole voleb se teď bude rozhodovat o konečném pořadí.

Vítězové budou dekorováni ve středu 22. prosince na slavnostním galavečeru v Praze.

Od roku 2005, kdy byl korunován hokejista Jaromír Jágr, nikdy nezvítězil muž. Ženskou nadvládu začala o rok později lyžařka Kateřina Neumannová, třikrát zvítězila rychlobruslařka Martina Sáblíková, dvakrát atletka Barbora Špotáková, pak uspěla tenistka Petra Kvitová a loni byla nejlepší atletka Zuzana Hejnová.

Obhájkyně prvenství v nominaci chybí. Kvůli zranění vynechala celou sezonu a v anketě nezískala ani bod.

V olympijském roce se obvykle boj o vítězství zužuje na držitele medailí s pěti kruhy. Letos může tuto tradici narušit skvělá sezona tenistky Petry Kvitové, která vyhrála Wimbledon a dotáhla český tým k prvenství ve FedCupu.

Ze Soči se mezi favority nejvýrazněji hlásí držitelka zlata a stříbra Martina Sáblíková i další olympijská vítězka Eva Samková, stranou by neměl zůstat ani jediný držitel tří cenných kovů Ondřej Moravec.

Kdo chybí? Soukup, Dostál, Štybar, Jaroš

Dalšímu biatlonistovi Jaroslavu Soupovi naopak k umístění v elitní desítce nestačily ani dvě medaile ze Soči. Také dva tituly mistra světa kajakáře Josefa Dostála a světové prvenství cyklokrosaře Zdeňka Štybara byly v letošním roce málo. Těsně pod vrcholem zůstal i horolezec Radek Jaroš, který skončil jedenáctý se ztrátou 27 bodů.

V kategorii jednotlivců se poprvé od roku 2008 do nominace neprosadil žádný zástupce kolektivního sportu. To se odrazilo i v kategorii kolektivů, kde převažují zástupci týmových disciplín z jinak individualistických sportů: fedcupový tým tenistek a smíšená štafeta českých biatlonistů. Doplní je fotbalový reprezentační tým, který se mezi tři nejlepší kolektivy prosadil po sedmi letech.

NOMINACE (v abecedním pořadí)

Tomáš Berdych (tenis) - sedmý tenista světa
Leopold König (cyklistika) - sedmý na Tour de France
Lukáš Krpálek (judo) - mistr světa
Petr Kvitová (tenis) - vítězka Wimbledonu a FedCupu
Ondřej Moravec (biatlon) - 2x stříbrný a 1x bronzový medailista ZOH
Martina Sáblíková (rychlobruslení) - zlatá a stříbrná medailistka ZOH
Eva Samková (snowboarding) - olympijská vítězka
Gabriela Soukalová (biatlon) - dvakrát stříbrná na ZOH
Ondřej Synek (veslování) - mistr světa a mistr Evropy
Barbora Špotáková (atletika) - mistryně Evropy

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!