130 let

Eva Samková. | foto: ČTK/AP

Samková skončila na MS až dvanáctá. Dvakrát totiž vyjela mimo trať

Sport
  •   13:00aktualizováno  13:38
PRAHA - Olympijská vítězka Eva Samková ani při čtvrté účasti na mistrovství světa medaili nezískala, ve španělské Sierra Nevadě skončila až dvanáctá. V semifinále totiž nezvládla svůj manévr a vyjela mimo trať. V malém finále pak z první příčky znovu opustila trať a skončila opět poslední.

Hrůzostrašné. Jela jsem příšerně, kritizovala sama sebe v kvalifikaci vítězná Samková

Nejlepší českou snowboardcrossařkou se tak stala Vendula Hopjáková, která skončila jedenáctá. Pro ní je to naopak životní úspěch. Titul obhájila Lindsey Jacobellisová z USA.

Jednatřicetiletá Jacobellisová v závěru finálové jízdy těsně uhájila svůj pátý světový titul. Stříbro získala Francouzka Chloe Trespeuchová a třetí skončila Italka Michela Moioliová.

Eva Samková slaví triumf ve Světovém poháru ve Feldbergu.
Eva Samková slaví vítězství ve Světovém poháru ve Feldbergu.

Samkové, která má tři tituly juniorské mistryně světa, se nepovedlo získat medaili na seniorském šampionátu ani na čtvrtý pokus.

Nejlépe dopadla hned při premiéře v roce 2011 v La Molině, kde byla pátá. Po dnešním nezdaru si může spravit v závěru sezony náladu ve Světovém poháru, který před posledním závodem vede. Křišťálový glóbus může vyhrát poprvé.

Výsledky:

Snowboardcross - muži:

1. Vaultier (Fr.), 2. Eguibar (Šp.), 3. Pullin (Austr.), 4. Baumgartner (USA), 5. Campbell (N. Zél.), 6. Lambert (Austr.), ...Kubičík vyřazen v osmifinále.

Ženy:

1. Jacobellisová (USA), 2. Trespeuchová (Fr.), 3. Moioliová (It.), 4. Žekovová (Bulh.), 5. Petitová (Fr.), 6. Bruttová (It.), ...11. Hopjáková, 12. Samková, Veselková a Louthanová vyřazeny ve čtvrtfinále.

Mistrem světa v mužském snowboardcrossu se stal Francouz Pierre Vaultier. Druhý muž průběžného hodnocení Světového poháru získal svou první medaili na MS.

Rovněž premiérový cenný kov na světovém šampionátu vybojoval Španěl Lucas Eguibar, jenž před domácím publikem bral stříbro. Třetí byl mistr světa z let 2011 a 2013 Australan Alex Pullin.

Ve čtvrtfinále vypadli nejlepší dva závodníci posledního světového šampionátu Ital Luca Matteoti a Kanaďan Kevin Hill.

Další čeští reprezentanti, kteří postoupili z kvalifikace do dnešních vyřazovacích jízd, vypadli hned v úvodním kole. V osmifinále mužů neuspěl Jan Kubičík, ze čtvrtfinále žen nepostoupily Kateřina Louthanová a Sára Veselková.

Autoři: lar, ČTK