Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Samková to dokázala. Poprvé v kariéře získala křišťálový glóbus za triumf v SP

Sport

  15:00
veysonnaz - Olympijská vítězka Eva Samková poprvé v kariéře triumfovala v celkovém pořadí Světového poháru ve snowboardcrossu. Zisk křišťálového glóbu stvrdila druhým místem ve finálovém závodě sezony na svahu ve švýcarském středisku Veysonnaz. Závod vyhrála Charlotte Bankesová z Francie.

Eva Samková se raduje z prvního zisku křišťálového glóbu. foto: ČTK/AP

Královna kvalifikací, Samková ovládla šestou ze sedmi. Získá křišťálový glóbus?

Samková je letos druhou českou snowboardistkou, která ovládla seriál Světového ohru. Před týdnem se radovala Ester Ledecká v paralelních alpských disciplínách.

Před závěrečným závodem měla Samková náskok 480 bodů před Italkou Michelou Moioliovou a věděla, že stupně vítězů jí zajistí výhru v SP.

Eva Samková slaví vítězství ve Světovém poháru ve Feldbergu.
Olympijská vítězka Eva Samková (vlavo) vyhrála závod Světového poháru...

Ve čtvrtfinále jela po startu druhá za Francouzkou Julií Pereiraovou, ale předjela ji a jízdu vyhrála. Semifinále mělo podobný průběh, Samková rychle smazala drobnou ztrátu po startu a většinu trati prosvištěla v čele.

Ve finále se střetla v přímém souboji o glóbus s Moioliovou. Po úvodní sérii boulí se dostala do vedení a soupeřkám poodjela, ale v poslední zatáčce se na českou závodnici dotáhly Bankesová i Moioliová.

Muži: 1. Vaultier (Fr.), 2. Deibold (USA), 3. Pullin (Austr.), ...20. Kubičík, v kvalifikaci 64. Pernička.

Konečné pořadí SP (po 7 závodech): 1. Vaultier 4450, 2. Visintin (It.) 3920, 3. Hämmerle (Rak.) 3404,...47. Kubičík 217, 70. Vintr 56.

Ženy: 1. Bankesová (Fr.), 2. Samková, 3. Moioliová (It.), ...v kvalifikaci 25. Louthanová.

Konečné pořadí SP (po 7 závodech): 1. Samková 5170, 2. Moioliová 4490, 3. Brockhoffová (Austr.) 4060, ...29. Hopjáková 330.

V cíli byla Samková nakonec druhá před Italkou a mohla slavit. Zakřičela si radostí a lehla si na sníh.

Samková v této sezoně stanula popáté ze sedmi závodů SP na stupních vítězů. Dvakrát vyhrála a třikrát skončila druhá. Úspěchem ve Světovém poháru si vynahradila zklamání z mistrovství světa, kde nepostoupila do velkého finále a skončila dvanáctá.

Jako první z českých snowboardistek vyhrála SP v roce 2014 Šárka Pančochová ve freestylových disciplínách. Světový pohár FIS ovládli v minulosti i běžec Lukáš Bauer, skokan Jakub Janda a skikrosař Tomáš Kraus.

O vítězi Světového poháru mužů se také rozhodovalo v poslední jízdě. Francouz Pierre Vaultier ztrácel na vedoucího Itala Omara Visintina v pořadí SP jen 20 bodů a oba jeli finále.

Olympijský vítěz ze Soči i letošní mistr světa Vaultier poslední jízdu zimy vyhrál a obhájil loňský celkový triumf v SP.

Jan Kubičík skončil ve čtvrté čtvrtfinálové rozjížďce pátý a nepostoupil.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!