130 let
Manny Pacquiao (vpravo)

Manny Pacquiao (vpravo) | foto: Reprofoto

Šampion Pacquiao před padesáti tisíci diváky rozdrtil Clotteyho

Sport
  •   11:41
DALLAS - Téměř 51.000 diváků sledovalo na stadionu týmu amerického fotbalu Dallas Cowboys souboj o titul mistra světa organizace WBO ve welterové váze, který suverénně obhájil filipínský boxer Manny Pacquiao.
 

Jednatřicetiletý šampion, považovaný za nejlepšího boxera současnosti, porazil ghanského vyzyvatele Joshuu Clotteyho jasně na body.

Podle jednoho rozhodčích vyhrál Pacquiao všech dvanáct kol, další dva bodoví sudí přisoudili alespoň jedno kolo jeho soupeři. O dva roky starší Clottey zvolil velmi defenzivní taktiku, díky níž vydržel v ringu až do konce zápasu, čímž se mnoho Filipíncových protivníků pochlubit nemůže.

"Byl to těžký soupeř. Čekal na příležitost, aby dal velkou ránu," uvedl staronový šampion.

Pacquiao si připsal v 56. utkání 51. vítězství, z toho 38 zápasů vyhrál k.o. Za sobotní duel inkasoval odměnu dvanáct milionů dolarů. "Jeho příběh je neuvěřitelný a přesahuje hranice boxu. Vždyť před čtrnácti lety spal v boudě z papíru a teď přiláká do tohohle paláce v Dallasu 51.000 lidí," rozplýval se promotér Bob Arum.

Původně měl Pacquiao boxovat proti Američanovi Floydu Mayweatherovi. Z dlouho očekávaného souboje, který měl vynést oběma účastníkům dohromady 40 milionů dolarů, ale sešlo. Tým filipínského boxera nepřistoupil na požadavek soupeře, aby se podrobil před zápasem krevním testům podle pravidel světové organizace WADA.

"Já jsem chtěl boxovat, celý svět si ten zápas přál. Záleží na něm," řekl Pacquiao. V nejbližší době se oba rivalové nestřetnou, protože Mayweathera čeká 1. května souboj se Shanem Mosleym.

Závěrečné kolo

I tak přitahoval souboj velkou pozornost. V USA nebylo tolik diváků na boxerském utkání za posledních 17 let. Loňskou návštěvu 60.000 fanoušků na fotbalovém stadionu v Gelsenkirchenu na duelu těžké váhy mezi Vladimirem Kličkem a Ruslanem Čagajevem však v sobotu boxeři nepřekonali.

Zápas filipínského národního hrdiny, který jako první boxer v historii získal titul mistra světa v sedmi různých vahách, tradičně zastavil život v jeho rodné zemi. Podle agentury Reuters dali na dobu utkání velitelé filipínské armády vojákům volno, aby se mohli na box podívat. "Doufáme, že nepřátelé se zachovají stejně," uvedl generálmajor Gaudencio Pangilinan na adresu povstalců. "Hned po zápase se zase vrátíme do služby," dodal.

Autor: ČTK