130 let

Maria Šarapovová si podle šéfa WADA Niggliho trest zaslouží. | foto: Reuters

Šarapovová milost nedostane, měla v těle spoustu meldonia, říká šéf antidopingu

Australian Open
  •   12:30
ŘÍM/PRAHA - Ruská tenistka Maria Šarapovová nemůže podle generálního ředitele Světové antidopingové agentury WADA Oliviera Niggliho očekávat prominutí trestu za pozitivní test na meldonium. Sama totiž přiznala, že nově zakázanou látku užívala i po 1. lednu, navíc jí měla v těle příliš mnoho na to, aby mohla být podle zmírněných pravidel omilostněna.

Podvádějí? Číňané za chyby při dopingových testech přišli o akreditaci

„Přiznala, že látku brala po 1. lednu, navíc hodnoty jejích testů hovoří samy za sebe jasnou řečí,“ řekl nově jmenovaný funkcionář italskému listu Gazzetta dello Sport.

Dodal ale, že rozhodnutí v tomto případu není v jeho pravomoci. „O tom si rozhodne mezinárodní tenisová federace,“ uvedl.

Šarapovová se na začátku března stala prvním sportovcem, který veřejně oznámil pozitivní test na meldonium.

Ruska Šarapovová byla v roce 2005 zvolena časopisem People mezi 50...
Šarapovová má vlastní nadaci Maria Sharapova Foundation, která pomáhá dětem po...

Kontrolou neprošla na lednovém Australian Open. Postupně se objevilo více než 150 nálezů, za které hříšníkům hrozí až čtyřletý trest. Látka je zakázána od nového roku.

WADA minulý týden oznámila, že nebude postihovat sportovce za pozitivní test na meldonium, pokud ho měli při kontrole provedené před 1. březnem v těle maximálně jeden mikrogram na mililitr moči.

Neexistuje totiž dostatek spolehlivých údajů o tom, za jak dlouho se stopy po užívání látky z těla vyloučí. Podle některých studií to může trvat týdny až měsíce.

Autor: ČTK